Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Воюват до смърт: Русия изпраща обратно на фронта ранените, не ѝ се занимава да ги лекува (СНИМКА)

25 юни 2024, 13:13 часа

Руското военно министерство крие данните за броя на военните с инвалидност. Получилите увреждания във войната в Украйна не преминават медицинска комисия, а биват върнати на фронта, алармират самите военни и правозащитници. 

Реклама

Руските войници: С белезници на фронта, болни, ранени и пиещи трупна вода (ВИДЕО)

Изчезнали данни

Статистиката по въпроса се отразяваше в Единната междуведомствена информационно-статистическа система (ЕМИСС), където се съобщаваше за получаващите военна пенсия. Сега в таблицата за този показател стои стойността - 0. Изчезнали са и данните за онези, които получават пенсия заради починал глава на семейството (от тях може да се разбере за ръста на загиналите). Последните публикувани данни са за 2021 г., тогава пенсия за инвалидност са получавали 27 хил. души.

Още: Макрон: Френски военни няма да ходят в Украйна "в обозримо бъдеще"

Данните на военното министерство показваха ръст на ранените и загиналите през 2014-2015 г. За една година хибридна война на Русия с Украйна броят на военните пенсионери се е увеличил с 6 хил. души по признак за загуба на глава на семейството, а общият брой на военните пенсионери е скочил до 1 млн. 130 хил. души. 

Официални данни

По официални данни за първата година на войната в Украйна броят на инвалидите е достигнал 1,5 хил. души. По разчети на фонда на Анна Цивилева през войната ще преминат 750 хил. руснаци, от които почти 16 хил. ще получат увреждания, т.е. почти 70% от мирната 2021 г. 

Използване

Още: Първите снаряди от чешката инициатива са в Украйна: "Вече няма глад за боеприпаси"

На руската държава е по-лесно да "използва" ранените на фронта, отколкото да ги връща в обществото, коментира за телеграм-канала "Можем объяснить" основателят на "Школа призывника" Алексей Табалов: "Първо, всички демобилизирани трябва да бъдат заменени с някой. Второ, ако се върнат в общетвото ще създадат много грижи - някой трябва да ги лекува, вкл. и от посттравматично разстройство, да се адаптират към мирния живот, да бъдат подкрепяни. Може би властта подхожда към това цинично и прагматично, карайки ги да воюват до смърт."

BBC: Жалби и протест в Москва заради принудително вземане на наборници

Руското военно министерство прави полкове от ранени и ги държи в ужасни условия. По-рано руски войник се оплака, че е загубил три пръста на ръката си, но това не е причина да бъде върнат от фронта. 

Горят и гърмят: Два руски склада с хиляди снаряди получиха поздрави от Киев (ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес