Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Украйна: Военната помощ от САЩ, страх от исляма в Русия и удар в Крим (ВИДЕО)

30 октомври 2023, 09:29 часа

Военен пакет за Израел да е отделен от военната помощ за Украйна. Такава заявка открито даде новият председател на Камарата на представителите в Конгреса в САЩ Майк Джонсън. Той е републиканец и е известен като един от хората в лагера на ексамериканския президент Доналд Тръмп.

Реклама

Пред Fox News – единствената голяма телевизия в САЩ, която Тръмп не само не критикува, но и през която неговите тези намират почва, Джонсън заяви следното: Случаят с Израел е по-спешен. По думите му, такова разбиране имало и в Сената – там демократите държат мнозинството и дали е така на практика, тепърва ще стане ясно. Самият Джонсън обаче настоя, че ще се бори военният пакет за Израел да е отделен.

Припомняме, че поне до момента Байдън се бори за общ военен пакет за Украйна и Израел, по последна информация – за 106 млрд. долара: Общият пакет на САЩ за Украйна и Израел е сериозно застрашен от републиканците

Добра сделка за САЩ: Трябва да помагаме на Украйна

Същевременно, отново пред Fox News бившият губернатор на Ню Джърси и кандидат от Републиканската партия за номинацията ѝ за кандидат за президент на изборите през 2024 година, каза нещо много очевидно: Със само 5% от годишно харчените от САЩ пари за военни цели се постига унищожение и повреда на 50% от руското военно оборудване. Това е резултатът от случващото се в Украйна и военната помощ за САЩ.

"Добра сделка", заяви Кристи и то директно като послание към Джонсън. Кристи добави и, че на САЩ не им се налага да пратят и един войник и напомни, че по Меморандума за Будапеща Съединените щати са страна-гарант на суверенитета на Украйна. По този меморандум тя изпълни обещаното – върна ядреното си оръжие на Русия. Ние не изпълняваме изцяло каквото сме обещали (ако ви е нарушен териториалният суверенитет, ще ви помогнем) – затова трябва да помагаме, решението да е на всички в Камарата на представителите, не само на Джонсън. Иначе нашите съюзници ще се запитат колко струват обещанията ни, поясни Джонсън.

Още: САЩ обяви нова военна помощ за Украйна, какво включва тя

Развитие на военните действия в Украйна

При Бахмут има потвърден с геолокализирани видеокадри украински напредък (обстрел с руски дрон по украинска позиция) отвъд жп линията южно от Андеевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут). В сутрешната си сводка украинският генщаб изрично казва, че продължават украинските щурмови действия и че руснаците неуспешно са опитали контраатака към Андеевка. Също в сутрешния си обзор, руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов признава за украинската атака и напредък отвъд жп линията, но отрича да има украински успех.

При Авдеевка остава горещо, но с намалена интензивност на боевете на дневна база – отбити 10 руски пехотни атаки за изминалото денонощие според украинския генщаб, с 5 по-малко на дневна база. Нито Семьон Пегов, нито в дневния обзор на "Рибар" има конкретно твърдение за руски напредък. За сметка на това продължават да излизат анализи в руски телеграм канали за трудностите пред руската армия при Авдеевка. Един такъв анализ (превод на английски език с препратка) очертава основният проблем – трябва пехота, с артилерия и авиация няма да стане. Още сме на 700 метра от коксовия завод, пише още там – именно сградата на този завод се счита за ключова, за да може да се атакуват северните предградия на Авдеевка през индустриалната зона на града.

Според говорителя на украинската армия за Таврийското направление полковник Олександър Щупун, руснаците са хвърлили 40 000 души срещу Авдеевка. От началото на тази офанзива през октомври, украинските оценки са за 6500 убити руски войници.

Продължават обаче бесните руски атаки към Маринка, на юг от Авдеевка и град Донецк (около 30-тина километра). Пак са отбити над 20 руски пехотни атаки там, според украинския генщаб, но има геолокализирани видеокадри, показващи руски напредък южно от Красногоровка, директно в западна посока от град Донецк.

В западната част на Запорожка област и в Херсонска област основното внимание е насочено към повишената украинска активност при Днепър. В направлението Орехов – Мелитопол – Токмак няма нищо потвърдено като промяна на позиции с геолокализирани видеокадри, но вчера следобед Семьон Пегов писа, че по Днепър украинците разширявали зоната на действие на 25 километра (Пойма, Песчановка, Подстепно и Кринки т.е. 10 километра източно от Херсон до 30 километра североизточно от Херсон, в дълбочина от 3-4 километра на места по източния бряг на Днепър), както и фланговете около Работино (10-13 километра южно от Орехов): Смениха командващия руснаците при Днепър: Коментират руски военни блогъри (ВИДЕО)

При Купянск и по линията Сватово – Кремена няма нищо голямо за отбелязване.

Още: Украинците не спират да тормозят руснаците в Южна Украйна (ВИДЕО)

Нападението на самолета от Тел Авив в Махачкала

Случаят в Дагестан е много широко засегнат в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). От ISW наблягат на факта, че и досега Кремъл мълчи за безпрецедентната атака – подивяла тълпа стигна до пистите на летището и обкръжи самолет, кацнал от Тел Авив. Основната причина – настроения твърдо против "бежанци от Израел" да идват в Дагестан – такъв слух се разпростани през Телеграм, с което беше активизирана и тълпата на религиозна основа.

Според ISW, режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин няма лесно да намери обяснение за случилото се – антисемитизмът в Русия се засили след като Путин атакува Украйна с армията си: Бившият равин на Москва към евреите в Русия: Бягайте, докато още можете.

Специално в Телеграм известни руски ултранационалисти (препратки към точните публикации има в библиографията на анализа на ISW) коментират, че случилото се в Дагестан може да се разпространи и на други места в Руската федерация, специално в Северен Кавказ. Руският военен телеграм канал "ВоенКор" е пример – пише, че на самолета има единствено арменци и че случилото се показва "абсолютно чувство за безнаказаност". "Вече видяхме до какво води това - примерът с избиването на руснаци в Таджикистан и Чечня на Дудаев", пише още руският канал.

Рано тази сутрин отново има съобщение за атаката срещу Севастопол - в личния канал в Телеграм на назначения от руснаците губернатор на града Михаил Развожаев, който казва, че по предварителна информация руското ПВО стреля срещу атакуващи дронове. Затворено беше движението по Кримския мост, а руският опозиционен телеграм канал ASTRA твърди, че в резултат на украинската атака са ранени 17 руски военни от ракетно-зенитния полк при село Оленовка (КАРТА). Освен това има щети по 5 автомобила на полка, единият от тях е унищожен. Появи се и видео от руска стрелба с ракети "Оникс" към Одеска област. Според информация на украинския депутат Олексий Гончаренко с този обстрел е нанесен удар по корабноремонтен завод в Одеса. Отделно, украинските ВВС съобщават за 12 от 12 свалени дронове клас "Шахед" и две ракети Х-59.

Още: Успешен украински удар: Руска рафинерия за авиационно гориво гори (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес