Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Украйна: Путин "умря", разстрелват руски войници за неподчинение (ВИДЕО)

27 октомври 2023, 09:56 часа • 18740 прочитания

Руският президент Владимир Путин умря след инфаркт и вървят активни преговори какво да се прави. Тази информация се появи късно снощи в руския телеграм канал "Генерал СВР". Забележителното в нея е, че тя е поредния епизод в серия от публикации по темата в последните дни от този канал – всичките до една непотвърдени от друг източник. За сметка на това се появиха спекулации, че всъщност този слух е руска инсценировка и с определена цел: Кремъл сам пуснал слуха за инфаркта на Путин, дори Песков не бил наясно?

Информацията беше посрещната с недоверие и дори присмех от украински информационни източници. "Иска ни се, но същото чухме и за Кадиров – може би ще се сбъдне", е масовото украинско послание: При слух за здравето на Путин: Куп инвалиди тежат на руския бюджет, рекорд по малко оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Военните действия в Украйна

"Очакваме още рускки атаки. Не бива да забравяме, че Русия все още има военен потенциал за офанзива и може да постигне тактически успехи в следващите месеци. За да постигне това, Русия продължава да показва, че не цени изобщо живота на войниците си". Това заяви Джон Кърби, координатор "Стратегически комуникации" към Националния съвет по сигурност на САЩ.

Конкретно Кърби говори, че Съединените щати имат данни, според които руски войници са разстрелвани за отказ да изпълняват заповеди или ако търсят начин да отстъпят пред украински артилерийски огън. "Мобилизираните сили на Русия продължават да бъдат недостатъчно обучени, оборудвани и неподготвени за бойни действия, какъвто беше случаят по време на неуспешната им зимна офанзива миналата година", уточни Кърби според БГНЕС. Американската констатация е интересна предвид немалко данни, че отдавна руското военно командване прилага мерки като разстрел за отстъпление на бойното поле: (ВИДЕО, 18+): Част си от руската армия и отстъпваш - разстрелват те

Авдеевка: фронтът на фокус

Според украински оценки броят на руските жертви при Авдеевка вече е 5000, като са унищожени 400 единици тежка военна техника, докато САЩ твърдят, че Русия е загубила "най-малко" 125 бронирани машини и оборудване, както и повече от една батальонно-тактическа група. Затова и в дневния анализ на ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично се подчертава, че тези огромни загуби ще повлияят на бойната мощ на руската армия що се отнася до офанзива. От ISW обаче също признават, че е неясно дали тези големи загуби ще спрат руското военно командване да хвърля руската армия напред в опит да превземе Авдеевка.

В сутрешната си сводка украинският генщаб дава данни, които подсказват, че като цяло интензивността на боевете се запазва по-ниска, отколкото беше в края на миналата седмица. За последното денонощие по целия фронт е имало 70 бойни сблъсъка. За Авдеевка специално обаче има увеличение на руските атаки на дневна база – украинският генщаб съобщава за над 20 отблъснати руски пехотни атаки.

(КАРТА) На този фон украинският журналист Юри Бутусов предупреждава, че ситуацията на северния фланг на Авдеевка става опасна. Той визира конкретно пепелището (терикон) на коксовия завод до града – от Красногоровка (5 километра северозападно от Авдеевка) към Степово (3 километра северозападно от Авдеевка). Според Бутусов, руснаците са успели да настъпят покрай жп линията и са заели зона с ширина от около километър, която опитват да разширят, за да атакуват Степово и да имат плацдарм за влизане в Авдеевка. "Това е много сериозна заплаха, която изисква максимално внимание. Противникът се надява да се укрепи в сградата на коксовия завод", пише Бутусов. Той предупреждава и, че в боя вече се хвърлят руски резерви, изтеглени били части от направлението към Купянск, за да помагат. "Ситуацията в Авдиевка се изостря и се води битка, в която противникът хвърля основните си сили, битка, която ние, ако се наложи, имаме всички шансове да спечелим, ако съсредоточим силите си. Но това изисква бързи, навременни и системни действия, а не думи и пожелания", гласи заключението на Бутусов (превод и на английски език).

Че има по-голяма руска зона на контрол по жп линията, за която говори Бутусов, пише и руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов в сутрешния си обзор. Но говорителят на украинската армия за Таврийското направление полковник Олександър Щупун коментира, че части от отрядите "Щурм Z" бягат и не искат да изпълняват заповеди да продължат да атакуват при Авдеевка.

Напрежението при Днепър расте

Вече има геолокализирани видеокадри (18+), че украинците напредват северно от Подстепно (15 километра източно от Херсон). Кадрите са на успешна бомбардировка с дрон от страна на руснаците, с която са убити поне двама украински войници. Отделно обаче има и видеокадри (18+) от успешна украинска операция в района, при която след удар с дрон е подпалена руска позиция и от нея изкачат обхванати от пламъците руски войници.

В сутрешния си обзор популярният руски военен телеграм канал "Рибар" коментира, че украинците са се укрепили във вилната зона при Антоновския мост (на източния бряг на Днепър срещу град Херсон), както и че са направили масирани атаки към Подстепно и Пойма (10 километра източно от Херсон и 4 километра източно от Днепър), но били отблъснати "с големи загуби". Каналът добавя и, че "руската морска пехота продължава да изтласква щурмовите групи на украинските въоръжени сили, окопани в Кринки (30 километра североизточно от Херсон)". Изказът подсказва явно, че руснаците не са успели все още да се справят с този украински пробив.

Украински десант през Днепър: Руски предупреждения и подготовка (ВИДЕО)

Запорожието

В западната част на Запорожка област, по направлението Орехов – Токмак – Мелитопол потвърден украински напредък няма. Семьон Пегов обаче твърди, че при Нестерянка украинците са напреднали и с това се опитват да разширят фланговете си за настъпление на юг, само че големите минни полета на руснаците в района са им сериозен проблем. А руските военни блогъри коментират, че украинците сериозно са забавили темпото заради влошеното време.

На границата между Запорожка и Донецка област, по направлението Велика Новоселка – Бердянск, руснаците имат известна инициатива - "Рибар" твърди, че северно от Приютно (15 километра югозападно от Велика Новоселка) руската армия си връща някои позиции в горските пояси до селцето. Полковник Щупун пък казва, че при Володино (15 километра южно от Велика Новоселка) руснаците са аткаували и са били отблъснати, търпейки тежки загуби. В телеграм канала на отряда "Восток", който е част от милициите на т.нар. ДНР (Донецка народна република) също пише, че лошото време пречи на военните операции.

Бахмут и Купянск

Руската армия определено се активизира и при Бахмут – в сутрешната сводка на украинския генщаб има съобщение за 10 отбити руски пехотни атаки към Клещеевка и Андеевка (5-10 километра юг-югозапад от Бахмут) и 5 отбити руски атаки към Хромово (2 километра западно от Бахмут) и Богдановка (6 километра северозападно от Бахмут). Семьон Пегов подчертава, че руснаците се стремят да вземат инициативата. "Рибар" настоява, че руснаците вече контролират повече терен до Васюковка (15 километра северно от Бахмут) и че са подобрили тактическите си позиции при жп линията източно от Клещеевка – Андреевка - Курдюмовка, но потвърдено с геолокализирани видеокадри (минометен обстрел по руски войници) руските части имат малък напредък южно от Озаряновка (13 километра югозападно от Бахмут, над линията Клещеевка – Андреевка – Курдюмовка).

По направлението в Купянск също има руски напредък – в горите югозападно от Лиман Переши (11 километра североизточно от Купянск). Напредъкът е потвърден с украински геолокализирани видеокадри – успешен украински обстрел по руски войници и руска тежка военна техника. Украинският генщаб обаче традиционно съобщава, че при Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) руските пехотни атаки за последното денонощие са отбити.

Войната в Украйна: Има и украински, и руски успехи, но малки (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес