Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военното министерство на Южна Корея: Пхенян ще изпрати войски в Украйна в подкрепа на Русия

08 октомври 2024, 11:41 часа • 4095 прочитания

Северна Корея вероятно ще изпрати свои редовни военни части в Украйна в подкрепа на Русия. Това заяви във вторник министърът на отбраната на Южна Корея, което по думите му е последният от многото сигнали за задълбочаване на военното сътрудничество между Пхенян и Москва.

"Тъй като Русия и Северна Корея са подписали взаимен договор, подобен на военен съюз, възможността за такова военно разполагане е много вероятна", коментира министър Ким Йонг-хюн пред депутати по време на парламентарна сесия, цитиран на 8 октомври от The Korea Times. Той има предвид подписаното през юни от севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския диктатор Владимир Путин двустранно споразумение, което включва клауза за взаимна отбрана. 

На този фон Ким Йонг-хюн спомена и, че неотдавнашният доклад за убити севернокорейски офицери в окупираната от Русия територия близо до източния украински град Донецк също вероятно е верен. Украйна уби шестима офицери на Ким Чен Ун, дошли да помагат на Путин

Впрочем за това, че Северна Корея ще дислоцира свой контингент войски в Украйна, които ще преминат през руския град Усурийск в Приморския край на Руската федерация, пишат от няколко дни z-каналите в Telegram, цитирайки включително и руския опозиционер Генадий Гудков.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес