Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Властите в Осло обмислят да затворят центъра за коли

19 октомври 2015, 16:47 часа • 3644 прочитания

Новите леви власти в норвежката столица Осло заявиха, че възнамеряват да забранят движението на частни автомобили в центъра на града като част от нов план за намаляването на парникови емисии.

Ако влезе в сила, планът ще заработи в окончателния си вид до 2019 г., предаде БГНЕС.

Работническата партия заедно със своите съюзници от „Социалистическото ляво“ и партията на „Зелените“, които спечелиха местните общински избори през септември, представиха своята платформа за управление на града, която се фокусирана основно върху борбата срещу климатичните промени.

Програмата предвижда забрана на частните автомобили в градския център, където според местни медии живеят едва 1000 души. Въпреки малкия брой жители на центъра в него на работа идват ежедневно около 90 000 души.

Въпреки ползите за околната среда представители на бизнеса се възпротивиха на мярката, тъй като 11 от общо 57 търговски центъра в столицата се намират именно в зоната без автомобили.

В другите планове на новата администрация влиза и строежът на повече велосипедни алеи, субсидиране на покупката на електрически велосипеди и намаляване на автомобилния трафик в целия град с 20% до 2019 г. и с 30% до 2030 г.

Според медиите в Норвегия предимно церемониалният пост на градски кмет на Осло ще бъде поет от Мариане Борген от „Социалистическото ляво“, а не от Шоаиб Султан, кандидатът на партията на „Зелените“.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес