Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ветеран от Втората световна опита да целуне ръка на Зеленски, но получи прегръдка от президента (ВИДЕО)

07 юни 2024, 01:01 часа • 5913 прочитания

Ветеран от Втората световна война се опита да целуне ръката на Володимир Зеленски. Украинският лидер обаче не му позволи, като вместо това го прегърна сърдечно и на свой ред му благодари, че е спасил Европа.

"Ти си спасител на хората", каза развълнуван възрастният мъж. "Не, вие спасихте Европа", отвърна му Зеленски, който бе придружаван от съпругата си и канадския премиер Джъстин Трюдо. След това ветеранът от войната се ръкува и със съпругата му. 

Володимир Зеленски и Олена пристигнаха в Нормандия (Франция) за честването на "Деня Д". На днешната дата, 6 юни, през 1944 г. западните съюзници започват десанта в Нормандия, който отваря втори фронт срещу Третия райх в Европа и в крайна сметка се оказва решаващ за победата срещу Нацистка Германия на Адолф Хитлер. В десантната операция на САЩ, Канада и Великобритания участват около 7000 кораба и десантни съда и близо 11 000 самолета.

Още: Зеленски ще говори пред френския парламент в петък

Зеленски: "Единството надделя тогава, може да надделее и днес"

По-рано Зеленски написа в профила си в X, че е във Франция "за важни събития и срещи, насочени към укрепване на страната ни и насърчаване на единството между всички, които уважават човешките ценности и живота".

"Ще имаме честта да участваме и в специално събитие, посветено на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия. Това събитие и този ден напомнят за смелостта и решителността, проявени в стремежа към свобода и демокрация.

Съюзниците защитаваха свободата на Европа тогава, а украинците го правят сега. Единството надделя тогава и истинското единство може да надделее днес", добави украинският президент.

Още: Почина последният жив французин, участвал в десанта в Нормандия (СНИМКА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес