Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания ще съди тийнейджъри за терористични престъпления

16 август 2024, 12:34 часа • 803 прочитания

Двама тийнейджъри, заподозрени в предполагаеми крайно десни терористични престъпления, ще се явят пред съд в Лондон. Полицията съобщи, че срещу двамата са повдигнати „изключително сериозни обвинения“, предаде БГНЕС.

Активно разследване

Лондонската полиция съобщи, че 18-годишен мъж и 19-годишна жена са били обвинени след „активно разследване“, проведено от звеното за борба с тероризма.

Още: Лондон даде на Украйна да ползва британски оръжия в Русия, зове съюзниците да разрешат и Storm Shadow

Обвинените

Рекс Уилям Хенри Кларк от Илфорд, Източен Лондон, е обвинен в подготовка на терористични актове в разрез със Закона за тероризма от 2006 г.

Полицията повдигна обвинения на София Виноградова от Чешънт, северно от Лондон, в подготовка на терористични актове и две обвинения в събиране на информация, която може да бъде полезна на лице, извършващо или подготвящо терористичен акт.

И двамата са задържани и ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд.

Още: За първи път от месеци: Инфлацията във Великобритания надвиши целевото ниво

Крайнодясното крило

Полицията съобщи, че разследването „е свързано с подозрения за терористична дейност на крайнодясното крило“.

„Това са изключително сериозни обвинения, но бих искал да призова обществеността да не спекулира повече с този случай в момента и да позволи на наказателния процес да протече безпрепятствено“, заяви командир Доминик Мърфи, ръководител на антитерористичното командване на Метрополитен.

„Искам да успокоя обществеността, че към момента не смятаме, че има някаква по-широка заплаха, свързана с това разследване, въпреки че разследването продължава“, добави той.

Още: От началото на годината: Над 18 000 мигранти са пресекли Ламанша към Великобритания

Крайнодесни бунтове избухнаха неотдавна в Англия и Северна Ирландия след намушкването с нож на три момичета по време на курс по танци в Саутпорт, Северозападна Англия.

Мърфи заяви, че разследването не е започнало „вследствие на безредиците в цялата страна, които настъпиха след ужасните събития в Саутпорт“.

Първоначално полицията арестува жената на 4 август по подозрение, че притежава огнестрелно оръжие.

Тя беше пусната под гаранция, но на 10 август беше арестувана отново. На същия адрес е арестуван и 18-годишният мъж, като и двамата са отведени в полицейски участък в Лондон. |

След безредиците в Англия: Стармър обеща постоянна армия от специализирани полицейски служители

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес