Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания обмисля узаконяване на асистираната смърт

03 октомври 2024, 20:53 часа • 648 прочитания

Законодателите в Обединеното кралство ще обмислят предложението за узаконяване на асистираната смърт. Това обяви член на управляващата Лейбъристка партия на фона на нарастващите призиви за промяна на закона.

Депутатите ще обсъдят емоционалния въпрос, след като Ким Лидбитър внесе законопроекта за предоставяне на „избор“ на неизлечимо болни хора в края на живота им на 16 октомври, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Засега евтаназията е забранена

Евтаназията е незаконна във Великобритания, но вече е въведена в различна степен в някои европейски държави.

Предишни опити за легализирането ѝ са били отхвърляни, но общественото мнение се променя. В Шотландия, която има отделна правна система и правомощия да определя собствена здравна политика, се правят опити за промяна на закона.

Още: Борис Джонсън написа мемоари, за да каже кой политик изглежда като бик (ВИДЕО)

Лидбитър заяви, че нейният законопроект ще позволи на неизлечимо болни пълнолетни лица да имат право на избор в края на живота, за да се съкрати смъртта им и да се засили защитата за тях и техните близки след това.

„Сега парламентът трябва да може да обмисли промяна в закона, която ще предложи успокоение и облекчение – и най-важното, достойнство и избор – на хората в последните месеци от живота им“, обясни тя.

Въпросът се обсъждаше през 2015 г.

За последен път законопроект за асистирана смърт беше обсъждан и отхвърлен в Камарата на общините през 2015 г.

Но оттогава проучванията показват увеличаване на подкрепата за подпомагане на неизлечимо болните да сложат край на живота си.

Наскоро дебатът получи тласък от кампанията, водена от високопоставената телевизионна водеща Естер Рантцен, която е болна от рак в последен стадий.

Законопроектите, които се внасят от отделни депутати след гласуване, не са част от официалната законодателна програма на правителството.

Успешно представилите се депутати могат да изберат законопроект по свой избор, който след това се обсъжда и проверява преди официалното гласуване.

Лидбитър е сестра на лейбъристкият депутат Джо Кокс, която беше убита от крайно десен екстремист по време на кампанията за референдума за ЕС през 2016 г.

Как е в другите страни

В случай на успех законодателството ще се отнася само за Англия и Уелс.

Законопроект за узаконяване на асистираната смърт в Шотландия беше внесен в автономния шотландски парламент в Единбург по-рано тази година.

Остров Ман и Джърси – самоуправляващи се зависими територии на британската корона, които не са част от Обединеното кралство – също се стремят към приемане на собствени закони, които да предоставят на неизлечимо болни хора правото да умрат.

През 2002 г. Белгия и Нидерландия станаха първите страни от ЕС, които разрешиха евтаназията.

През 2021 г. Испания разреши евтаназията и самоубийството с медицинска помощ за хора с тежки и нелечими заболявания, последвана от Португалия през 2023 г.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес