Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Украйна вероятно ще има амнистия на протестиращи

29 януари 2014, 11:44 часа

По-късно днес Върховната рада най-вероятно ще гласува амнистия на демонстрантите, участвали в протестите срещу подалото оставка украинско правителство и срещу украинския президент Виктор Янукович, информира Агенция "Фокус".

Реклама

Амнистията обаче няма да бъде прилагана към всички задържани демонстранти, заяви Дмитрий Шпенов от управляващата Партия на регионите, който е един от авторите на текста и заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на правосъдието и върховенството на закона. От наказателна и административна отговорност ще бъдат освободени демонстрантите, които са заподозрени или обвинени в извършването на някакви простъпки по време на протестите. Законът предвижда амнистия за всички задържани с изключение на тези, които са извършили тежки престъпления, като например убийство, отвличане, възпрепятстване на работата на журналистите и други тежки престъпления.

В близко време Украйна ще получи от Русия втория транш на договорения кредит от 15 млрд. долара. Втората "вноска" ще е за 2 милиарда долара, заяви на заседание на украинското правителство временно изпълняващият длъжността първи вицепремиер Сергей Арбузов, предаде БГНЕС.

"Ние вече получихме първия транш от 1 милиард долара и в близко време ще получим втория на сума 2 милиарда долара", посочи Арбузов. По неговите думи значителен фактор за финансовата стабилност на страната са станали договореностите между президентите на Украйна и Русия и по-конкретно предоставянето на въпросния кредит.

В края на миналата година премиерът Микола Азаров заяви, че предоставеният на Киев руски кредит от 15 милиарда долара "дава право да се гледа с оптимизъм към 2014 г". Този кредит е предназначен за подкрепа на националната парична единица и за погасяване на дългове.

Междувременно стана ясно, че икономическият растеж на Русия през миналата година е в размер на 1,4%. От Кремъл обаче считат този ръст за "незадоволителен", тъй като руското правителство се надяваше на 3,6% растеж. Според министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев слабото нарастване на БВП се дължи както на вътрешни, така и на външни причини, като една от основните е рецесията в еврозоната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес