Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Телеграм криптирането се задейства ръчно: Любопитни факти за нашумялото приложение

26 август 2024, 16:55 часа • 989 прочитания

Приложението Telegram, създадено през 2013 г., наброява около 900 милиона потребители и се очаква до края на годината да прехвърли бройката от 1 милиард. Платформата започна да се използва особено активно и масово от началото на войната в Украйна, като много от следящите военните действия канали могат да се похвалят със стотици хиляди абонати, например украинският "DeepState" към днешна дата има 782 022 абонати, а руският "Рыбарь" дори повече - 1 324 855. 

Съществена слабост на Telegram обаче е, че потребителите трябва да задействат ръчно криптирането, което го прави незащитено приложение, казва Стефани Лю, експертка по личните данни за консултативната компания "Форестер" пред France Presse.

Според Дамиен Банкал, експерт по киберсигурност, Telegram се използва и за незаконни дейности, например за препродаване на откраднати данни.

Още: След ареста на Дуров: Основателят на друга популярна платформа напусна Европа

Обвиненията са и, че в дискусионните му групи, които могат да наброяват до 200 000 души, се разпространяват фалшиви информации, език на омразата, неонацистко, педофилско, комплотистко и терористично съдържание. 

В интервю за Financial Times през март Дуров заяви, че предвижда да подобри механизмите за модериране на съдържанието в Telegram през настоящата година, по-специално чрез изкуствен интелект. "Но ако съдържанието не прехвърля червените линии, не мисля, че ние трябва да контролираме начина, по който хората се изразяват", добави той.

В миналото Дуров е разказвал, че идеята за Telegram му е дошла наум след натиск над него в родната му Русия. Той разказва, че е разработил приложението, докато е пътувал. Опитал е да се устрои в Берлин, Лондон, Сингапур, Сан Франциско. Накрая през 2017 г. избрал да се установи в Дубай, защото според него емирството е било неутрално в момент, в който ЕС и САЩ подлагат на натиск интернет платформите.

Още: Телеграм за първи път коментира ареста на собственика си милиардера Дуров

През годините Telegram беше обект на опити за блокиране в Иран и Русия през 2018 г., включително заради непредоставяне на властите на кодовете за криптиране, в Бразилия през 2023 г. заради непредоставяне на властите на данни за неонацистки групи и през март в Испания заради нарушаване на правото за интелектуална собственост.

Telegram има около 50 служители, които работят на пълен работен ден. През 2021 г. приложението се отвори за реклами, но увери, че няма да използва личните данни на потребителите за целева реклама. Последва и въвеждане на абонамент за премиум версия на приложението през 2022 г.

Дуров загатна и, че не изключва възможността да изведе Telegram на борсата.

Часове след ареста: Дуров ще бъде изправен пред френския съд със сериозни обвинения

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес