Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия обмислят нови ограничения за продажба на твърд алкохол

06 май 2023, 08:30 часа • 3344 прочитания

Министерството на здравеопазването обмисля нови мерки за борба с разпространението на твърдия алкохол в Русия, съобщи РИА Новости.

ОЩЕ: Руснаците пият все повече алкохол. Заради войната?

Сред тях са забрана за продажба от 20:00 до 11:00 часа, увеличаване на възрастта за продажба на 21 години, упълномощаване на общините да налагат ограничения върху продажбата на алкохол през почивните и празничните дни, забрана за рекламиране на твърд алкохол, забрана за показване на търговски марки в музикални клипове, телевизионни сериали, филми, видео блогове, музикални песни, подкастове и други.

В края на 2022 г. Министерството на здравеопазването съобщи за 7% увеличение на пристрастяването на селското население към алкохола. Министерството регистрира и увеличение на броя на смъртните случаи, свързани с алкохол. Въпреки това консумацията на алкохол е намаляла с 40% от 2008 г. насам.

През октомври президентът Владимир Путин определи проблема с алкохолизма като разрешим. Според него все още високото ниво на потребление в страната е свързано с "липсата на развитие на социалната инфраструктура", пише БГНЕС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес