В Русия доносът е начин на живот. Няма хора: Вдигат пенсиите за пенсионерите, които работят

7528
В Русия доносът е начин на живот. Няма хора: Вдигат пенсиите за пенсионерите, които работят
Снимка: iStock

3500 доноса са написани от руснаци срещу руснаци след началото на войната в Украйна, пише руското опозиционно издание "Важни истории".

Изданието публикува материал на база отворени данни - според него в Русия най-често се пишат оплаквания за антивоенни изявления в социалните мрежи - общо правоприлагащите органи са получили 2623 доноса по тази тема. На второ и трето място по брой на доносите са т. нар. ЛГБТ пропаганда и русофобия. Всичко това са публични данни - неофициално вероятно става въпрос за много по-голям мащаб на доносничество.

Още: Руските училища - машина за писане на доноси (СНИМКА)

До края на април 2024 г. наказателни дела за антивоенни позиции в Русия са образувани срещу най-малко 902 души, според данни на правозащитния проект "ОВД Инфо", цитиран от "Важни истории". 261 души са влезли в затвора по тези дела.

70% от жалбите са написани от членове на анонимния телеграм канал "Мракоборец", който е специализиран в търсенето на антивоенни активисти и има 5600 абоната - доносите от канала са анонимни. 148 доноса са написани лично от ръководителя на Лигата за безопасен интернет Екатерина Мизулина и 60 от прокремълския активист Виталий Бородин. За Мизулина има слухове, че е наложница на Путин: В Русия образуваха първото наказателно дело за "ЛГБТ пропаганда" (ВИДЕО)

Виновен или не - извиняваш се задължително

Междувременно бяха арестувани петима братя на убитите двама синове на бившия ръководител на Сергокалински район и бивш член на "Единна Русия" (партията на Путин) Магомед Омаров.

Арестуваните бяха принудени да запишат видео с извинение към "народа на Дагестан": "Ние, семейство Омарови, дълбоко скърбим за случилото се. Винаги сме били против екстремизма и тероризма. Молим всички семейства на жертвите за прошка за терористичния акт, който нашите братя извършиха", казва един от братята Омарови.

Съдът в Махачкала изпрати всичките петима братя под административен арест за период от 10 до 13 дни по текст за "дребно хулиганство".

Още: В Русия започнаха да пишат доноси и срещу деца (ВИДЕО)

По-високи пенсии за работещите пенсионери в Русия

Държавната дума върна индексацията на пенсиите за работещите пенсионери. Тя беше премахната по време на пенсионната реформа през 2016 година.

400 депутати от Държавната дума на Руската федерация единодушно приеха закон, който от 1 февруари 2025 г. ще върне индексирането на пенсиите (увеличението им спрямо инфлацията) на работещите пенсионери - причината е ясна, липса на достатъчно кадри в руската икономика. Според председателя на Държавната дума Вячеслав Володин това решение ще засегне 7,87 милиона руснаци. "Това ще позволи на опитен персонал да се върне в икономиката и ще увеличи производителността на труда", каза той.

За прилагане на поправката ще са необходими 96,45 милиарда рубли през 2025 г., 177 милиарда рубли през 2026 г. и 260 милиарда рубли през 2027 г. Работещите пенсионери ще могат да разчитат на осигурителна пенсия и плащане към нея в размера, установен на 31 декември 2024 г., без да се вземат предвид загубените средства.

Индексирането на пенсиите на работещите пенсионери в Русия беше в сила до 2016 г. След това тя беше отменена, за да се попълни държавният бюджет. Преди това пенсиите се повишаваха средно с 1000 рубли годишно, посочва руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

Още: Войната възроди културата на доносничеството в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Гърция обяви оранжев код за опасност от пожари

30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

Ракетна атака: Експлозии разтърсиха Севастопол (СНИМКА)

Загинал и ранени при руски ракетен удар в Днепър (СНИМКИ)

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност

10 украинци бяха освободени от руски плен с посредничеството на Ватикана

Още 3 системи Patriot и друга помощ: Западът засилва противовъздушната отбрана на Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа