Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия се увеличават последователите на "Граждани на Райха"

01 ноември 2016, 06:40 часа • 4270 прочитания

Проучване, проведено от немската информационна агенция ДПА и министерствата на вътрешните работи и на сигурността разкриват, че в Германия има над 110 хиляди последователи на радикалното движение „Граждани на Райха”. От новинарската агенцията съобщават, че статистиката не е изцяло пълна, тъй като за 7 от общо 16 провинции на Германия липсват каквито и да е било данни, уточнява БГНЕС.

Междувременно германската полиция разследва и какво влияние имат антиправителствените екстремисти сред нейните служители след поредица от прояви на насилие с участието на членове на движението "Граждани на Райха". По информация на ежедневника "Зюддойче цайтунг" към момента 15 са дисциплинарно уволнените полицейски служители, заподозрени в участие в радикалната група.

Групите, които наричат себе си "Граждани на Райха", възникват през 1980-те години на XX век и обхващат основно хора от провинциите Бавария, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания. Тяхната идеология включва абсолютно отричане на Федерална република Германия като държава и отхвърляне на държавните институции като легитимни субекти на властта. Вместо това последователите на движението твърдят, че все още са валидни границите на Третия райх от 1937 година. Те провъзгласяват свои собствени "държавни територии", които наричат "Втори германски райх", "Свободна държава Прусия" или "Княжество Германия".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес