Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер ще търси подкрепа, за да оглави ЕК

27 май 2014, 17:58 часа • 15929 прочитания

Лидерите на политическите групи в Европейския парламент поискаха от ръководителите на Европейския съюз да позволят на кандидата на Европейската народна партия (ЕНП) Жан-Клод Юнкер да опита да намери мнозинство от 376 гласа, за да бъде избран за председател на Европейската комисия.

"Председателският съвет (лидерите на парламентарните групи - бел.ред.) се събра днес и поиска от Съвета (на ръководителите на ЕС) да дадат на Жан-Клод Юнкер, кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата от политическите групи в парламента, ясен мандат за започване на преговори с другите политически групи", съобщи в комюнике председателят на групата на социалистите Ханес Свобода, цитиран от БГНЕС.

Бившият премиер на Люксембург трябва да получи съгласието на европейските ръководители с квалифицирано мнозинство, за да започне преговорите. Европейските лидери ще обсъдят това искане тази вечер на неофициалната среща на върха в Брюксел. Повечето от тях изразиха резерви относно номинирането на Юнкер и унгарският премиер Виктор Орбан, член на ЕНП, съобщи, че отказва да подкрепи тази кандидатура.

Ако получи мандата, Жан-Клод Юнкер ще трябва задължително да получи подкрепата на 190 депутати от групата на социалистите и 60 депутати от Алианса на либералите и демократите, за да компенсира евентуална промяна в мненията по време на гласуването на кандидатурата му през октомври, съобщи високопоставен представител на Европейския парламент, цитиран от АФП.

"Жан-Клод Юнкер ще може да получи подкрепата на социалистите и демократите при условие, че представи програма, чиито приоритети са създаването на работни места и инвестиции за растеж, глобална европейска програма за имиграцията и ефективна борба с укриването на данъци", съобщи Свобода.

Тази позиция беше анализирана от някои представители на ЕНП като подкрепа за номинацията на Юнкер. В случай че се провали, бившият премиер на Люксембург ще трябва да позволи на опонента си Мартин Шулц да опита да събере мнозинство за номинирането си. Но кандидатът на социалистите също ще се нуждае от гласовете на консерваторите, за да си осигури 376 гласа

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес