Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Уникалната история на британски войник в Украйна: Осъден на смърт, после освободен, а сега се завръща на фронта

11 ноември 2022, 17:45 часа • 5285 прочитания

Британски войник разкри, че се завръща на фронта в Украйна само 50 дни след като бе освободен от руски плен и от смъртна присъда в т.нар. Донецка народна република.

Реклама

28-годишният Ейдън Аслин бе заловен от руските сили през април по време на сраженията в Мариупол. Сега той ще се върне като военен кореспондент на украинска територия, за да документира бойните действия в YouTube, пише "Дейли Мейл".

Аслин планира също така да разказва историите на украински войници и пожарникари в канала си в YouTube. Там ще излъчва и кадри от ежедневието на обикновените украински граждани в битката им за оцеляване.

28-годишният мъж от Нюарк, Нотингамшир, твърди, че мотивацията му да се завърне в Украйна е породена от любовта му към страната. „Това е моят дом. Очевидно, не искам да бъда заловен отново, но чувствам, че имам все още несвършена работа там. Има истории, които си заслужава да бъдат разказани“, казва той.

„Обещах на годеницата си, че няма да се връщам обратно в армията. Не очаквам отново някога да хвана оръжие. Зная, че може да стана разппознаваемо лице в Украйна, но смятам, че рискът си заслужава“, добавя Аслин.

Той и 48-годишният Шон Пинър бяха пленени от сепаратистите в обсадения украински град Мариупол през април. Те и един марокански гражданин бяха обвинени за участие в бойните действия като наемници, въпреки че британците са живеели в Украйна и са служили няколко години във въоръжените сили на страната. Процесът срещу тримата започна през юни и се проведе при закрити врата. Аслин бе показан от руски телевизии по време на разпита му, като на кадрите изглеждаше, сякаш е бит и говори завалено. Имаше синини и рана на челото. И двамата британци изглеждаха доста отслабнали по време на процеса.

В крайна сметка те бяха осъдени на смърт и обжалваха присъдите. На 21 септември те станаха част от размяната на военнопленници между Русия и Украйна и бяха освободени. За това роля е имал олигархът Роман Абрамович - бившият собственик на Челси. "Сън" съобщи преди повече от месец, че той посрещнал общо петима освободени британци и с частния си самолет ги отвел в Саудитска Арабия.

При завръщането си в Украйна Ейдън Аслин ще провери състоянието на дома си в Херсон, близо до фронтовата линия. Приомняме, че украинците вече влязоха в града след отстъплението на руските окупатори.

ОЩЕ: Вече и на картата: Русия си призна, че Херсон не е неин (ВИДЕО)

Украинската му годеница Диана Оковита, която е пристигнала в Нюарк като бежанец, ще остане във Великобритания - вероятно до края на войната.

Аслин добавя пред "Дейли Мейл": "Страхувам се, че войната може да се проточи още няколко години, освен ако в Русия не се случи нещо в политически план. Украйна няма да се предаде. Цели (б.а. - руски) части са унищожени. Вярвам, че Украйна има реален шанс да спечели тази война".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес