Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникална спецоперация: Киев си върна газовите платформи в Черно море, окупирани от Русия още през 2015 г. (ВИДЕО)

11 септември 2023, 13:38 часа • 10424 прочитания
Реклама

С уникална спецоперация на украинското разузнаване Украйна си е върнала контрола върху газовите и петролни платформи в Черно море, разположени между Крим и Одеса. Известни като „Кулите на Бойко“, тези платформи бяха окупирани от Русия още през 2015 г. и от началото на пълномащабната инвазия тя ги използва за военни цели - по-конкретно като хеликоптерни площадки и за разполагане на радарно оборудване, съобщиха от Главно разузнавателно управление на Украйна в канала им в Telegram.

Сондажните платформи "Петр Годовалец" и "Украйна", както и подемните плартформи "Таврида“ и „Сиваш” сега отново са под контрола на Украйна.

Освен това по време на операцията украинците са заловили и ценни трофеи - боеприпаси за хеликоптери (неуправляеми авиационни ракети), както и радара „Нева“, който може да проследява движението на кораби в Черно море.

Съобщава се, че по време на една от фазите на тази спецоперация е имало сражение между украински спецчасти, придвижващи се на катери, и руски изтребител Су-30 като руският самолет е получил повреда и е трябвало да се оттегли.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес