Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна свършва боеприпасите. Управлението на Порошенко ли е отговорно да няма резерви?

10 юни 2022, 13:03 часа • 11570 прочитания

Войната с Русия е война на артилерията и там губим. Всичко зависи от това, което ни дава Запада. Съотношението в оръдия и установки е 15:1 в полза на Русия. Западните ни партньори ни дадоха около 10% от това, което имат. Така Вадим Сибитски, заместник-ръководител на украинското военно разузнаване, описа накратко какво се случва във войната в родината му пред The Guardian.

Според Сибитски, на ден Украйна изстрелва около 5000 – 6000 снаряда (и ракети). "Използвахме почти всичко, което имаме като запас за артилерията и сега минаваме на натовски стандарт боеприпаси (155 милиметра, съветският е 152 милиметра). Европа също ни доставя 152-милиметрови снаряди, но и в Европа свършват", посочи украинският военен.

Буквално вчера (9 юни), Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, даде интересни подробности защо Украйна страда от недостиг на боеприпаси. Всъщност, в това интервю беше поставен и въпросът, че за така чаканите в Украйна ракетни системи за залпов огън от САЩ (HIMARS) при доставянето им са дошли боеприпаси за приблизително само ден стрелба (84 изстрела, като HIMARS може да стреля в залпове от по 6 ракети). Това е казал бившият върховен главнокомандващ на Съюзното командване на операциите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, който сега е пенсиониран и работи в Атлантическия съвет. Арестович отговори, че по времето на Петро Порошенко като президент (до 2019 година) имало мащабни унищожения след взривове на боеприпаси (изглежда Арестович говори за контролирано унищожение на залежало оръжие) и запасът от боеприпаси не е бил попълнен тогава. В периода 2014 - 2019 година са унищожени 200 000 боеприпаса, в Донбас са изстреляни още 70 000. Виновни няма, наказани няма - така се минира целият процес, поначало проблемът ни в Украйна е, че никой не си понася отговорността, констатира той. И обясни, че става въпрос за ракети "Смерч", "Ураган" - дори Русия е почнала преди месец да купува такива боеприпаси от Бразилия, което показва какъв е дефицитът в световен мащаб.

"Сега вече нямаме с какво да стреляме, в това положение сме над месец и за това плащат с кръвта си украинската пехота и децата в Харков и останалите населени места, които руснаците унищожават. Другият проблем е позицията на Запада – САЩ, Великобритания, Германия, Канада, които имат стотици единици от това въоръжение, което ни е нужно. Те ни дават 4 (HIMARS), които са учебни, за обучение на огневи взводове. Чак в края на войната ще ви назова точните числа от края на май месец, които са страшни. Обществото не знае, че се държахме само на косъм. И на кръвта на войниците ни", добави Арестович.

Арестович вече заяви, че Украйна има нужда от поне 60 ракетни системи за залпов огън, докато САЩ и Великобритания обещаха да доставят 7 – 4 HIMARS и 3 M270. Очаква се на 15 юни Украйна да представи пред НАТО списък с необходимото оръжие.

Според Сибитски, в близко бъдеще не може да се очаква характерът на войната да се промени – основно оръжие ще останат артилерията и ракетите. Украинците казват и, че вече и Русия е намалила ракетния обстрел срещу украински територии – между 10 и 14 ракети на ден. Според украинските оценки, намалението се дължи на западните санкции – Русия е използвала около 60% от запасите си от високоточни дългобойни боеприпаси, а заради ограниченията от Запад няма технологиите, с които да произведе бързо нови ракети.

Сибитски казва и друго – дългобойни оръжия са нужни на Украйна, за да може да отвоюва вече окупирани от руснаците територии. И предупреждава – ако те превземат цял Донбас, ще се съсредоточат върху операция срещу Одеса.

The Independent: Русия превъзхожда десетки пъти Украйна като оръжия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес