Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна си върна още 103-ма защитници от руски плен (СНИМКИ)

14 септември 2024, 15:16 часа • 2237 прочитания

Още една размяна на пленници между Украйна и Русия - Киев успя да върне у дома 103 свои войници. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски на 14 септември.

"Още 103 войници бяха върнати в Украйна от руски плен. От тях 82 редници и сержанти. 21 офицери. Защитници от Киевска област, Донецк, Мариупол и "Азовстал", Луганск, Запорожие, Харков. Войници от Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия на Украйна, граничари, полицаи“, написа украинският лидер.

Кои са прибралите се у дома украинци?

Държавният глава благодари на екипа, който се занимава с размяната. По данни на Координационния щаб за третиране на военнопленници - сред освободените този път са 38 национални гвардейци.

Украинските въоръжени сили успяха да върнат 28 войници - двама от тях са от подразделението за специални сили „Кракен“, двама от Международния легион, трима от Силите за специални операции и един от Силите за териториална отбрана.

Сред завърналите се в Украйна има и двама охранители на атомната електроцентрала в Чернобил.

"Осем граничари, четирима полицаи, двадесет и един военни моряци, трима представители на Държавната специална транспортна служба и един от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна се прибират у дома", се казва в изявлението, цитирано от УНИАН. Всички освободени този път са мъже.

Украйна благодари и на Обединените арабски емирства за помощта в организацията на размяната.

Вчера също десетки украинци се върнаха в страната си от руски плен: След повече от 2 г. в руски плен: 49 украинци се завърнаха у дома (ВИДЕО и СНИМКИ).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес