Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна пак решително отхвърли мир с компромиси за Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

02 октомври 2024, 09:58 часа • 4469 прочитания

Близо ли е войната в Украйна до край, защото силите на съпротивляващата се на инвазията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин страна привършват, а западните ѝ съюзници не проявяват необходимата политическа воля за решителен обрат? Този въпрос постоянно виси от над 2,5 години.

Пореден информационен тласък "към мир" даде британската медия Financial Times с нов материал. "Множество европейски дипломати, които присъстваха на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица, казват, че е имало осезаема промяна в тона и съдържанието на дискусиите около потенциално мирно споразумение. Те отбелязват по-голяма откритост от страна на украински официални лица за обсъждане на потенциала за постигане на споразумение за прекратяване на огъня, дори ако руските сили останат на тяхна територия, и по-откровени дискусии сред западните официални лица относно спешността на сделка за мир. Западен служител, информиран за разговорите на Зеленски във Вашингтон, каза, че има предварителни признаци, че Байдън може да се съгласи да ускори статута на кандидатурата на Украйна за членство в НАТО, преди да напусне поста през януари (като гаранция за сигурност сключено мирно споразумение да не бъде нарушено от Путин, каквито примери има достатъчно в миналото" - това е основата на публикацията.

Много бързо украинското външно министерство реагира на материала – "информацията, че се обсъждат компромиси за сключване на мир, е просто фалшива новина. Интересно кой има изгода да разпространява такива фалшиви наративи". Това заяви говорителят на министерството Георгий Тихи.

Страхът от ескалация

"От кого се страхуваме – от "модерна Русия", където над 20 млн. души се изхождат на улицата, защото нямат вътрешни тоалетни? От жалката Северна Корея? От Иран – режимът на аятолаха, който не е в състояние да отговори на случващото се в центъра на тяхната столица, когато ключово тяхно прокси бива убито (бел. ред. - става въпрос за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания). Атакуват в Солсбъри (бел. ред. - става въпрос за случая "Скрипал") - бомбардирайте Москва. Нападат в Берлин – бомбардирайте Москва. Ако го бяхме направили, никога нямаше да атакуват Украйна. Ако направим това, което трябва, за да си отиде режимът (на Путин), тогава руският народ ще издигне паметник на европейските освободители – както и иранците биха направили в Техеран (ако режимът на аятоласите бъде свален)". Тези думи излязоха от устата на украинския депутат Олексий Гончаренко и то в реч пред Европейския парламент. Гончаренко влезе в украинския парламент през 2014 година като част от блока на предишния украински президент Петро Порошенко, сега вече е независим народен представител, син на бившия кмет на Одеса Олексий Костюсиев.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Угледар е руски на практика – в това са убедени всички по-сериозни източници на данни що се отнася до войната в Украйна. Дори в сутрешната сводка на украинския генщаб относно Времеевското направление е за неуспешна руска атака срещу украинските позиции в Богоявленка – точно там, на северозапад, се изтеглиха украински части, за да избегнат обкръжение според различни украински телеграм канали: Угледар е руски - още е неофициално (ВИДЕО)

Букет от реакции на руски военни блогъри по темата с Угледар е събран в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) за войната в Украйна. Сред тях има реакции на съмнение, че превземането на Угледар ще означава някакъв бърз руски напредък. Специално е цитирана публикация на популярния руски военно-пропаганден канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, в противовес на хвалебствия от военния кореспондент на „Комсомолская правда“ Александър Коц, че превземането на Угледар значело край на цялата украинска отбрана в Южен Донецк. "Рибар" пише: значи само Угледар е достатъчен, а силно укрепените Константиновка, Доброполя, Покровск, Селидово, Курахово, Славянск и Краматорск нямат значение? От ISW повтарят оценката си, че падането на Угледар не влияе значително на украинската отбрана в Донецка област, защото градчето не е някакъв сериозен логистичен хъб за украинската армия. Угледар е 30 километра южно от Покровск, повечето от които са през открито поле, т.е. предпоставки за сериозни загуби за атакуваща сила, тъй като няма много прикрития, добавят анализаторите на института. А "Рибар' обръща внимание, че Угледар още не е изцяло под руски контрол, тепърва това предстои да се случи, за да може да се ползва като база за последващи операции.

Що се отнася до цялостната дневна картина на военните действия – 155 бойни сблъсъка регистрира украинският генщаб за 1 октомври в Украйна (без Курска област). Това е с 34 по-малко на дневна база. Запазва се нивото на хвърлени умни авиационни бомби от руснаците в Украйна – 124 за 1 октомври спрямо 128 ден по-рано, сочи сутрешната официална сводка на украинския генщаб.

Най-много са били руските пехотни атаки в три направления и то поравно – по 25 в Покровското, Кураховското и Купянското направление. 17 са били атаките в съседното на Купянското (от юг) Лиманско направление, още 16 е имало в Торецкото направление. Постоянно излизащи видеокадри от боевете в самия Торецк показват колко жестоки са те при съвременните технически постижения във военното дело:

Според обзора на "Рибар", руснаците вече са си отворили път за атака на Мирноград откъм Гродовка, североизточно от Покровск. Отделно, имало руски атаки от север и от юг в покрайнините на Селидово, като руски десантчици превзели градската болница. Руснаците водят боеве с украинците и в южните покрайнини на Цукурино, което е на южния фланг на Селидово. Колко кърваво е за руснаците да напредват специално при Цукурино и Кураховското направление, към Константиновка, вижте долните видеокадри:

За Курското направление говорителят на украинското командване "Север" Вадим Миснюк коментира, че руското командване значително е увеличило значително броя на войниците и техниката, но това количествено предимство не води до качествено изменение – руснаците така и не съумяват да организират истински застрашаваща украинските позиции офанзива, защото повечето им войници не са добре обучени и нямат боен опит. Какво коментира украинският военен експерт о.з. полковник Константин Машовец за ситуацията в Курска област и бъдещето там – припомнете си: Щом имаш ядрено оръжие, правиш каквото си искаш: Путинизмът в действие (ОБЗОР – ВИДЕО)

Глад за снаряди при руснаците?

Според украинския зам.-министър на отбраната Иван Гаврилюк руснаците вече превъзхождат украинската артилерия като количество на изстреляните снаряди само в съотношение 3:1, докато през зимата на 2024 година средното съотношение е било поне 8:1. Командващият украинската армия генерал Олександър Сирски оценява съотношението дори по-ниско – 2,5-2:1 и твърди, че то продължава да става все по-малко. Показателно е как руският сепаратист Егор Гузенко, известен с позивната си Тринадесетия, говори за същото и то заради успешните украински атаки срещу големи руски складове за оръжия и боеприпаси (в Тверска област – Торопец, в Краснодарски край – Тихорецк). Въпреки "атаките на хохлите (обидно за украинците име, използвано от руснаците, защото в украинския език звукът "х" заменя "г") заводите работят, а къде са боеприпасите, пита той във видеообръщение, като се оплаква от "престъпни ограничения" при ползването на снаряди. Показателно е, че в сводката на украинския генщаб за събитията от 1 октомври са отчетени само 3810 руски артилерийски обстрела, а буквално допреди два дни редовно бяха над 5000: Русия не спира да ухажва Иран. Угледар е следващата руска жертва (ОБЗОР – ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес