Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Над 143 000 руснаци са загинали до момента във войната

21 февруари 2023, 01:50 часа • 3099 прочитания

Руските нашественици съсредоточават основните си усилия върху провеждането на настъпателни операции на Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Шахтьорското направления. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във вечерната си сводка на 20 февруари, цитирана от агенция УНИАН.

През деня на обстрел са били подложени районите на три населени места от Черниговска област, 7 населени места в Сумска област, както и над 20 селищни района в Харковска област. На обстрел са били подложени селища на Луганска и Донецка област.

На Бахмутското направление са обстрелвани над 15 района на населени места, на Авдеевското и Шахтьорското направления врагът е извършил артилерийски обстрел на над 20 населени места, на Запорожкото направление са пострадали районите на 23 населени места. „В Херсонско направление от вражески артилерийски обстрел пострада Херсон, както и райони на над 30 населени места”, твърди Генералният щаб на Украйна, цитиран от БГНЕС.

Следете развитието на войната в Украйна тук

От Генералния щаб допълват, че защитниците на държавата са отбили вражески атаки в райони на редица населени места. „Враговете на нашата земя търпят огромни загуби”. Загубите на Русия в Украйна са приблизително 143 680 нашественици. Освен това е унищожена много вражеска техника, включително 3316 танка.

Междувременно руската пропаганда заплаши с използването на авиация, която досега не е участвала. ВВС на Украйна предупредиха, че на 23-24 февруари са възможни нестандартни действия на противника и няколко вълни от атаки. Коментирайки тези заплахи, президентът Володимир Зеленски подчерта, че това сплашване няма да има последствия. Той потвърди, че Русия наистина може да потърси реванш тази седмица, но вече не е толкова мощна, колкото беше преди година. Както каза Зеленски в интервю за „Ди Велт”, руснаците дори преди година не разполагаха с достатъчно ресурси за пълномащабно настъпление, като освен това са демотивирани.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес