Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна моли за още повече ракети за ПВО на предстоящата среща в Рамщайн

19 април 2023, 15:26 часа • 2647 прочитания

На предстоящата среща на върха в Рамщайн на 21 април Украйна вероятно ще отправи спешна молба към западните съюзници за повече ракети за противовъздушна отбрана, съобщи Financial Times в сряда, 19 април.

Усилията на Киев да защити населението от непрестанните масирани ракетни удари и атаки с дронове на Русия от средата на октомври 2022 г. насам систематично изчерпват запасите на Украйна.

Прехвърлянето на изтребители МиГ-29 от Полша и Словакия има за цел да подпомогне защитата на украинското небе от руски самолети, но изтребителите от съветската епоха не са достатъчни за противодействие на безпилотните и ракетните атаки, пише FT.

Течът на стотици документи от американското разузнаване, който се разпространи в социалните мрежи, включваше файлове, според които системите за ПВО на Украйна се нуждаят от попълване и ако това не бъде направено, може да се увеличи рискът Русия да използва изтребители и хеликоптери за извършване на допълнителни нападения.

Следващата среща на Контактната група за отбрана на Украйна, известна още като срещата на върха в Рамщайн, ще се проведе във военновъздушната база Рамщайн в Германия на 21 април. Това ще бъде 11-ата подобна, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари миналата година. Предишната се проведе на 15 март.

ОЩЕ: Усилва се помощта за Украйна: Равносметка от срещата Рамщайн-10

Срещите на върха в Рамщайн се провеждат с цел координиране на усилията за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Министърът на отбраната на страната Олексий Резников описа последното събитие на Контактната група по отбраната на Украйна като среща, която "вдъхна оптимизъм" по отношение на укрепването на противовъздушната отбрана, доставките на боеприпаси, обучението на войниците и формирането на така наречения от него "брониран юмрук".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес