Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна изстрелва толкова снаряди на ден, колкото малка държава произвежда за година

08 февруари 2023, 10:05 часа • 3399 прочитания

В битката на Киев срещу руските агресори се изразходват безпрецедентно много боеприпаси – украинската армия изстрелва около 5000-6000 артилерийски снаряда на ден. Това количество е еквивалентно на произведеното от една малка европейска държава за цяла година в мирно време.

Това пише Financial Times, цитирайки Мортен Брандтцег – изпълнителен директор на норвежката оръжейна компания Nammo.

За справка – България е произвела 11 922 броя бомби, управляеми ракети, снаряди, мини, патрони и други боеприпаси и части за тях през 2021 г. Данните са на Националния статистически институт (НСИ).

Почти година след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна търсенето на боеприпаси и взривни вещества се превръща в предизвикателство за промишлените мощности на Европа, които бързат да се превъоръжат, пише още FT.

"Това е война на индустриалния капацитет", казва Брандтцег. По думите му - "някои компоненти са толкова търсени, че срокът им за доставка се е увеличил от месеци на години".

Освен това много компании увеличиха продължителността на работните смени и броя на персонала си, за да посрещнат очакваните поръчки.

„Ню Йорк Таймс“ вече съобщи, че по-малките членове на НАТО са изчерпали потенциала си да доставят оръжие на Украйна. Добавя се, че Алиансът дори обмисля да инвестира в стари заводи в България, Чехия и Словакия, за да възобнови производството на боеприпаси от съветската епоха за украинската артилерия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членовете на отбранителния алианс да увеличат производството на военни продукти за Украйна, тъй като НАТО е изчерпала по-голямата част от запасите си.

"Мащабът е от значение за производството на отбранителни продукти и функционалната полза от съвместната работа на европейците е много ясна", казва Тревър Тейлър от лондонския изследователски Кралски институт на обединените служби (RUSI). Но предупреждава: "Политическите пречки пред такова сътрудничество са значителни: уреждането на въпроса кой за какво ще плаща, ще бъде предизвикателство".

ОЩЕ: 2800 убити руснаци за 3 дни: Шойгу се хвали с напредък в Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес