Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна има как да използва най-ефективното руско оръжие във войната

04 юни 2024, 15:47 часа
Реклама

Украйна разполага с много на брой самолети, за които има начин как да преоборудва да носят специални комплекти, превръщащи обикновена авиационна бомба в "умна", като те са по-добри дори от други западни еквиваленти – проблемът е, че западните съюзници на Киев не са подготвени за това. Такава е основата на нов анализ на Дейвид Акс – колумнист на Forbes, който пише специално за войната в Украйна.

Още: Оръжието на САЩ вече действа в Русия: HIMARS порази ПВО край Белгород (ВИДЕО)

Инструменти има, бомби – не

Акс обръща внимание на следното – украинските ВВС имат възможност и са измислили как да преоборудват 40-50 свои изтребители МиГ-29 "Микоян" с комплекта SDB (Small Diameter Bombs), който превръща обикновени авиационни бомби в "умни". SDB има обхват от 110 километра, което е повече от най-големия обхват на западни еквиваленти като JDAM и AASM – до около 75 километра, освен това е два пъти по-лек от тях (110 килограма срещу 225 килограма), а на всичкото отгоре един комплект SDB може да носи 6 бомби на самолет. Комплектът работи със сателитна навигация за крилата на всяка бомба, която носи, и струва само 40 000 долара за една бомба, което е равностойно на JDAM, но AASM е 5 пъти по-скъп.

Всичко това означава, че Украйна може да извърши такива бомбардировки с "умни" авиобомби, каквито и Русия – а Русия хвърля по около 3000 авиационни бомби месечно, независимо дали управляеми или не (КАБ и ФАБ). Точно това е сочено за огромно предимство за руската армия – защото обхватът на пускане на бомби е такъв, че Украйна не може да отговори, тъй като няма достатъчно на брой и като качество ПВО. А за да бомбардира с толкова бомби, на Руската федерация ѝ трябват само няколко десетки самолета: Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

И макар също да има самолетите, Украйна не може да произведе толкова бомби и комплекти, колкото преоборудвани самолета има, за да ги използва. Украйна има самолетите, дори сега, преди чаканите поне 85 изтребителя F-16 – само че западните съюзници не ѝ доставят достатъчно авиобомби и комплекти, констатира Акс в материала си за Forbes.

Припомняме – официално е известно, че Франция доставя по 50 умни бомби AASM, докато не е публично ясно колко на брой са американските JDAM, но едва ли са в пъти повече. А заместителите SDB съвсем липсват – защото никой на Запад не е очаквал, че украинците ще могат да пригодят военната си авиация от съветско време за тях.

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес