Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинският генщаб официално: Русия остана без последния си носител на крилати ракети в Крим

21 май 2024, 18:10 часа
Реклама

Украйна е поразила руския кораб "Циклон" във временно окупирания Крим - вече има и официално обявление на новината, която от два дни се разпространява в руски и украински Телеграм канали. Генералният щаб на украинската армия заяви, че плавателният съд е бил ударен през нощта на 19 май.

Още: Неофициално: Втори руски военен кораб е потопен след ракетна атака на Украйна в Крим

Тогава в окупирания Крим станаха експлозии и първоначално генщабът на Украйна съобщи, че е унищожен миночистачът "Ковровец", но впоследствие се появи информация за възможни щети на друг руски кораб - именно "Циклон".

Руският Телеграм канал "Шпионско досие" съобщи, че той е бил поразен от ракети АTACMS и е потънал. Същото заяви и независимият канал ASTRA, позовавайки се на източници.

Още: Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Единственият кораб на Русия с крилати ракети в Крим е поразен

На 20 май ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Отбранителните сили на Южна Украйна Дмитрий Плетенчук каза, че потапянето на руския кораб, носител на крилати ракети, е "много вероятно" и е символичен момент. Това беше единственият ракетен носител на руснаците в окупирания Крим - останалите са базирани в пристанище Новоросийск.

Сега Плетенчук коментира, че съдбата на "Циклон" е показателна за руското военно корабоплаване - ракетоносец, пуснат на вода преди година и не могъл да стреля нито веднъж с ракети в бойна мисия, вече е под вода:

Още: След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес