Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинският военен министър: Готвим отговор на днешната руска атака

26 август 2024, 17:03 часа • 2169 прочитания

Украйна подготвя отговор на Русия за днешния масиран обстрел на цялата страна, в резултат на който има поне пет жертви сред цивилното население. Това заяви украинският министър на отбраната Рустем Умеров във Facebook на 26 август.

Още: Бомбоубежищата в Украйна отново са пълни с хора, жесток режим на тока в цялата страна (ОБЗОР)

„Тази нощ Русия отново нанесе удар по нашите градове. Пострадаха цивилни граждани, разрушени бяха къщи, нанесени бяха щети на критичната инфраструктура“, отбеляза той: Поне една руска ракета порази Киевската ВЕЦ (ВИДЕО).

Според Умеров всичко това за пореден път доказва, че "за да побеждаваме, се нуждаем от способности за далечен обсег на действие и отменяне на ограниченията за нанасяне на удари по вражески военни цели". „Украйна подготвя своите ответни мерки. Оръжия собствено производство“, подчерта ръководителят на Министерството на отбраната.

Още: Сателитни данни: Горят и трите нефтени платформи в Черно море близо до Крим

Масираната атака

Руснаците започнаха да атакуват украинската територия с дронове „Шахед“ през нощта, а на сутринта използваха ракети. В крайна сметка бяха използвани над 100 ракети и повече от 100 безпилотни апарата.

Експлозиите се чуха в различни региони, има загинали и ранени. Много украинци останаха без електричество заради руските удари по критичната инфраструктура, а други - заради превантивните мерки за сигурност на енергетиците.

Още: Болното същество Путин остава вярно на себе си: Зеленски за една от най-големите ракетни атаки за войната (ВИДЕА)

Президентът Володимир Зеленски заяви, че днешният удар е бил един от най-големите по време на войната. Той отбеляза, че в резултат на нападението са нанесени големи щети на енергийния сектор, но навсякъде, където има прекъсвания на тока, вече се работи по възстановяването му.

Още: Взрив в рафинерия "Газпромнефт" в Омск (ВИДЕО)

Междувременно Русия призна, че се е целила в електрически подстанции в няколко украински области. Уж били обстрелвани и складове с въздушни оръжия и военни летища в Киевска и Днепропетровска област, поддържани от западните страни.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес