Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински генерал: Запада жертва Украйна, за да изчерпи военните ресурси на Русия

09 януари 2023, 13:39 часа • 5187 прочитания

Запада е готов за пълна победа на Украйна във войната, но все още не прави достатъчно, за да гарантира, че победата ще е бърза. За западните страни е изгодно Украйна дълго време да изчерпва ресурсите на Русия. Това заяви бившият шеф на Службата за външно разузнаване на Украйна генерал Николай Маломуж пред "Обозревател".

По думите му Запада все още се пази да предостави на Украйна оръжия с голям обсег. Доставените до момента оръжия са много по-малко от необходимото. "Имаме нужда не от десетки, а от стотици ракетни системи, танкове, бронетранспортьори, системи за противовъздушна отбрана. И най-важното – от стотици хиляди, милиони боеприпаси, снаряди и ракети за оръжията, които вече са доставени. Ние не само трябва да подготвим настъпление, но и да унищожим всички ресурси, които Русия е подготвила на 40, 80, 100 километра от нашата граница, и които прииждат с влакове и по магистралите. Трябва да има тотален огън, който да унищожи всички бъдещи настъпателни действия на Руската федерация и дори на нейната отбрана", каза генералът.

ОЩЕ: Събраха ни да слушаме речта на Путин: Оцелял руснак от Макеевка обясни огромния брой на загиналите (ВИДЕО) 

В същото време той заяви, че вероятно за Запада е изгодно Украйна дълго време да изчерпва ресурсите на Русия. "Това е жертвена тактика. Тя води до това, че Русия ще може да продължи да воюва и да формира ресурси", каза той.

Маломуж припомни, че преди време отбранителните сили на Украйна искаха да пробият южния коридор, но тогава западните съюзници са препоръчали да не се настъпва към Запорожието и по левия бряг на Днепър. Според него това е било грешка, тъй като тогава не е имало голяма концентрация на руски сили там и тази тактика е щяла до доведе до украински пробив. "Ние можехме директно да излезем на Крим", каза генералът. И добави, че примерът с атаката в Харковското направление е показал, че може неочаквано да се нанасе удар на врага и да се достигне до Луганска област.

 ОЩЕ: Украинското разузнаване: Путин планира да използва Крим за ядрени провокации

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес