Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската офанзива в Курск дава невероятен шанс за САЩ: Дано Вашингтон не го проспи

16 август 2024, 18:30 часа • 6819 прочитания

Нахлуването на украински сили на руска територия дава ненадейни козове в ръцете на Вашингтон и ако той не пропусне този шанс, ще има възможност да използва по-разумно ресурсите си и да обърне повече внимание на ситуацията в Индо-Тихоокеанския регион. Защо? Защото това е възможност руско-украинската война да бъде прекратена по-бързо и следователно САЩ да избегне в бъдеще война срещу Китай, Иран и Русия на няколко фронта едновременно.

Това пише Уес Мичъл, директор на мозъчния тръст Marathon Initiative и бивш помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси в администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, в коментар за Foreign Policy.

Как може да се възползва САЩ?

Ако сега САЩ "даде на украинците инструментите, от които се нуждаят", за да увеличат успехите си в офанзивата, Вашингтон има шанс да помогне на Киев да принуди Москва да седне на масата за преговори, да спечели по този начин време на Запада за превъоръжаване и заедно с това да позволи на Съединените щати да насочат вниманието си към Азия, смята анализаторът.

Още: Украински десантчици показаха кадри от началото на инвазията в Курск (ВИДЕО)

За целта Белият дом трябва да премахне ограниченията върху използването на американски оръжия от Украйна. "Макар и рисковано, това е за предпочитане пред алтернативата да се помага капка по капка на Украйна, докато Китай или Иран не се изправят срещу САЩ във война на два фронта", подчертава експертът.

За да се видят възможностите, които отваря операция "Курск" на украинската армия, трябва да се разбере как тя се различава от другите украински нападения на руска територия, които започнаха още през 2022 г.

Кое е уникалното в операция "Курск"?

Още: Защо Русия реагира бавно и разпръснато на операция "Курск"? Оценка на американски генерал

Ето трите ключови момента:

  • Мащаб - операцията включва най-малко пет бригади (включително най-добрите подразделения, обучени на Запад), бронирани машини, артилерия, дронове и изтребители;
  • Дълбочина на нахлуване - настъплението не се ограничава само до фронтовата зона и не спира да се разширява, без да показва признаци на завършване на операцията. Въпреки че няма независимо потвърждение, изглежда, че украинците контролират повече от 70 селища в Русия, железопътни линии, ключов център за транзит на газ и общо повече от 1000 кв. километра площ;
  • Дългосрочност - Украйна въвежда допълнителни сили в района на Курск и се окопава, което показва планове за удържане на тези територии за относително дълго време.

Украинската офанзива разкри изненадващи слабости за Русия - границите й се оказаха слабо защитени.

Още: Втора руска военна колона в Курск е била разбита от украински обстрел: Руски военни блогъри

Украинците постигнаха стратегическа изненада, пренесоха войната на територията на врага и укрепиха моралния дух на Украйна - нещо, което бе изключително важно и навременно.

Два варинта пред Путин

Сега Путин е изправен пред дилемата дали да продължи да омаловажава атаката и да се задоволи да изправи срещу украинските сили наборници (политически непопулярен ход), вътрешни сили за сигурност и малко предислоцирани фронтови войски, или да се опита да изтласка украинците обратно и да укрепи останалата част от границата си като за целта пренасочи много по-голям брой войски от различни направления на фронта. Засега той е избрал първия вариант, което означава, че може да забави, но е малко вероятно да спре украинското настъпление.

Анализаторът смята, че въпреки численото превъзходство на руснаците Украйна има "добри шансове" да укрепи позициите си и здраво да държи окупираната територия. В същото време Русия сега е принудена да използва повече сили, за да поддържа контрола над други участъци от границата си.

"Тези събития са от стратегическо значение, защото поставят под въпрос дали удължаването на войната е от полза за Русия. Дори ако операция "Курск" в крайна сметка се провали, това ни позволява да си представим украинската стратегия, която би могла да обърне хода на войната", пише Мичъл.

Още: Да пожертваме територии: В Русия има такова говорене (ОБЗОР - ВИДЕО)

Според него загубата дори на малка част от нейната територия ще е много по-болезнено за Русия, отколкото каквито и да било последици от западните икономически санкции.

Да побързаме преди Китай да нападне Тайван

Според Мичъл най-добрият ход на САЩ в случая би бил да използва операция "Курск" като "възможност да нанесе прокси поражение на Русия", преди Китай да нападне Тайван. Това е важно, защото Съединените щати очевидно не са готови да водят повече от една война наведнъж.

Така Вашингтон има шанс да отслаби заплахата за Европа и да си осигури свободен ресурс, който да бъде използван за укрепване на възпирането в Азия. Проблемът е, че САЩ "не са използвали времето си толкова добре, колкото своите противници", пише Мичъл, визирайки Китай, например.

Още: Украинците превземат села преоблечени като руски войници. А „Ахмат“ е просто чай (ВИДЕА)

Как САЩ проспаха възможности 

Анализаторът посочва три важни момента:

  • От началото на войната в Украйна бюджетът за отбрана на САЩ остава относително непроменен, докато бюджетът на Русия се е утроил.
  • В същото време Китай пренасочи енергийните доставки към безопасни пътища, натрупа сили близо до Тайван и се приближи до ядрен паритет със Съединените щати.
  • Иран от своя страна увеличи военния си бюджет, достави оръжия на своите подставени лица в целия Близък изток и е на финала на разработването на ядрените си оръжия.

Именно затова украинското нахлуване в Курска област има такова важно стратегическо значение.

Още: Киев се отърва от абсурдните западни ограничения: Защо Зеленски реши да атакува Курск?

"Ако украинците успеят да запазят позициите си и убедително да демонстрират способността си да излагат на риск дори малки части от Русия, тогава с течение на времето те ще могат да принудят Путин да седне на масата за преговори при условия, изгодни за Киев", пояснява експертът.

Русия е правела отстъпки само когато е губела свои територии

Според Мичъл, исторически погледнато, Русия се е виждала принудена да направи отстъпки само когато противникът й е съумявал да превземе и задържи руска територия.

"Например, в края на полско-съветската война през 1921 г. СССР спря похода си на запад едва след като полските армии окупираха части от съветска територия. За разлика от финландско-съветската зимна война, която завърши с отстъпването на големи части финландска територия, тъй като финландците не успяха да окупират съветска територия, въпреки че спечелиха повечето битки във войната", привежда пример Мичъл.

Още: Еврейски комик да окупира руски територии - ужасът на Путин

С други думи, завземането на руска територия е единственият лост за натиск върху Русия - много по-ефективен от обещанията за премахване на санкциите или всякакви други икономически стимули за Русия. Ето защо Запада трябва да помогне на Украйна да задържи окупираните територии в Курска област, за да сложи край на войната възможно най-бързо при условията на Киев.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес