Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинска шега: Бившият командващ руските войски в Украйна, изглежда, е мъртъв*

29 октомври 2022, 20:54 часа • 22929 прочитания

Тялото на генерал-полковник Александър Лапин, който командваше руските войски в Източното направление, е било извадено от река Москва. За това извънредно съобщи украинската телевизия "24 канал", позовавайки се на източници в украинските спецслужби.

Според информацията, на място работели спасители. Официално потвърждение няма.

* Същевременно в украинския канал Труха се появи съобщение, че става въпрос за публикация в Twitter по-рано днес на публициста и блогър Сергей Талк. Талк твърди, че се е пошегувал, а постът му се е разпространил светкавично. Само че в профила на Талк в Twitter не се вижда такова съобщение - за шега, а само съобщение, че тялото на Лапин е намерено в реката. Но "24 канал" по-късно промени материала си и написа, че информацията за смъртта на Лапин се оказала фалшива, без да уточнява как това се е разбрало.

По-рано днес се появи информация, че Лапин е бил отстранен от поста си на командващ и това изглежда е предизвикало шегата. За това потвърди и руската медия РБК. От медията цитират и източник в руското министерство на отбраната, според който Лапин си е взел триседмичен отпуск. "В началото на следващата седмица той ще лети до болницата, за да се лекува, а след това ще почине още една седмица и ще се върне на линия", твърдеше източникът. Втори източник пък информира, че генералът е написал рапорт, че няма да се върне да командва войските в Централния окръг.

Припомняме, че в началото на октомври чеченският лидер Рамзан Кадиров се изказа изключително остро за Лапин заради поражението на руснаците при Лиман. Тогава той обяви, че Лапин е лично отговорен за това, обвинявайки го, че е стоял в безопасност далеч от фронта.

"Не е срамно, че Лапин е бездарен. А това, че го покриват на върха ръководителите в Генералния щаб. Ако зависеше от мен, щях да разжалвам Лапин в чин редник, щях да го лиша от наградите му и да го изпратя с автомат на фронта, за да измие с кръв позора си", закани се още тогава Кадиров.

Буквално преди 48 часа Кадиров отново атакува Лапин - пак в Телеграм. Лапин отговаря за защитата на линията Сватово - Кремена в Луганска област, а Кадиров пита къде всъщност е той и как така е позволено на украинците да минат без бой при Терно, Торско и Ямполовка. Кадиров дори изрично пише, че "се повтаря ситуацията с Лиман" (там руснаците бяха разбити само за ден-два) и че има много случаи на дезертьорство, като според чеченския лидер Лапин ще загуби Сватово.

ОЩЕ: Руснаците губят и при Бахмут, украински пробив в Луганска област подлуди Кадиров

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес