Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинска репортерка почина в руски арест

10 октомври 2024, 20:22 часа • 1217 прочитания

Украински журналист, задържан от Москва, докато прави репортаж от окупираната Източна Украйна, е починал в руски арест, съобщи украински служител.

Виктория Рошчина изчезна през август миналата година след пътуване до контролираната от Русия източна част на Украйна за репортаж. Тя щеше да навърши 28 години този месец, предаде АФП.

Жената остана в неизвестност до април 2024 г., когато нейният баща получи писмо от Министерството на отбраната в Москва. В него пише, че тя е задържана в руски арест, твърди главния украинският главен журналистически съюз.

Още: Един от кремълските идеолози и близък до Путин е арестуван за държавна измяна

Обстоятелствата на нейния арест не бяха оповестени публично и не е ясно дали тя е била държана в плен в Русия. „За жалост, информацията за смъртта на Виктория беше потвърдена. Прекалено е рано да говорим за обстоятелствата около смъртта, работим, за да ги установим“, заяви Петро Яценко, говорител на щаба за координация, цитиран от БГНЕС.

Руската медия Mediazona съобщи, че тя е починала, докато е била премествана в Москва от затвора в Таганрог, близо до украинската граница.

Още: Заради репортаж от Курск: Русия постанови арест за италиански журналисти

От началото на руската инвазия през 2022 г. хиляди украинци, които се противопоставят на управлението на Москва, са задържани в окупираните територии. Според правозащитни групи много от тях са подложени на изтезания от страна на силите за сигурност. През май Украйна обяви, че повече от 24 украински медийни служители са държани в руски плен и че се водят преговори за тяхното връщане.

Рошчина е работила на свободна практика за различни независими новинарски издания, включително „Украинска правда“. Тя е сътрудничила на украинската служба на финансираната от САЩ медия „Радио Свободна Европа“. През 2022 г. тя е получила наградата „Смелост в журналистиката“ от Международната фондация за женски медии за репортажите си от Източна Украйна. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес