Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинците започнаха да евакуират руснаците от Курска област (ОБЗОР - ВИДЕО)

14 август 2024, 10:37 часа • 6502 прочитания

Украйна организира евакуация на руски цивилни граждани от овладения от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) руски град Суджа. ВСУ поставиха под контрол града, който се намира в Курска област и е известен с това, че там се намира станцията-входна точка за пренос на руски природен газ през Украйна за Европа.

В социалните мрежи вече има видео с конкретни указания – който иска да се спаси от "кървавия московски режим, ще му помогнем. Украинският народ с радост ще ви даде своите жилища – в пограничните райони в Харковска област и в Суми, стига да не са станали цел на руската артилерия", гласи основното послание: Руският град Суджа е непокътнат след превземането му от ВСУ (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски също изрично посочи, че "продължава разработването на хуманитарни решения" за районите в Русия, които украинската армия вече постави под свой контрол: Зеленски: Украйна контролира 74 населени места в руската Курска област (ВИДЕО)

Видеото е гарнирано и с друго, което е доста значимо от военна гледна точка – украинска бомбардировка, извършена с авиация, в Тьоткино, Курска област. Неофициално, става въпрос за Су-27 и че вероятно са използвани американски "умни" бомби, за да бъде сринат руски команден пост, пише колумнистът на Forbes Дейвид Акс:

Истинска дилема за Путин

Американският президент Джо Байдън за пръв път коментира операция "Курск" и я определи като "истинска дилема за (руския диктатор) Владимир Путин". Той добави, че постоянно има директен и постоянен контакт с украинците, но няма да сподели подробности засега: Илюзиите на Путин: Украинската армия вече е избита, но да я отблъснете от Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

Очевиден пример за дилемите пред Путин – руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA публикува подробности за унищожената преди 5 дни руска военна колона в близост до Рилск, включително нови видеа. Според информацията, в колоната е имало войници от печално известната с огромните си загуби в Украйна 810 бригада на руските ВМС. Руският информационен източник е успял да идентифицира двама от убитите и казва, че телата на всички загинали са масово извозени в Ростовска област. Няма яснота колко са жертвите – от думи на близки и роднини излиза, че са между 96 и над 300 души, но имаше изчисления, че под обстрел са попаднали 770 руски войници: Посред нощ: Унищожена руска военна колона в Курска област (ВИДЕО, 18+)

(КАРТА) На изток в Курска област е напълно ясно, че Плехово е под украински контрол – има видеокадри, които показват как украинската армия марширува през селото без проблем:

Освен това - има видеокадри, потвърждаващи руски обстрел по украински позиции на 17 километра източно от Плехово, в село Гири, а след това и бързо придвижване на украински войници към къщи в селото. Това значи, че украинците са дълбоко в Беловски район на Курска област:

(КАРТА) На запад ВСУ усилват натиска до Коренево, като украински източници споделят данни, че украински части са в източните покрайнини на селото. Украинският телеграм канал "Николаевски Ванек" пише, че основните руски сили, които трябва да спрат ВСУ, се събират в Мартиновка – т.е. северно от Суджа. Там вече имало около 10 000 руски войници, като повече от половината са с фронтови опит (оператори на дронове, артилеристи и т.н.). Известният руски военно-пропаганден канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, обаче посочва, че нямало категорични данни, които да подсказват кой контролира Мартиновка Отделно, "Николаевски Ванек" анализира, че в Украйна руснаците опитват да повишат темпото на атаки навсякъде, но най-вече в Покровското направление – 60% от всички атаки са там, което обаче води до големи техни загуби – пример по-долу в текста: По-важна ли е Украйна за Путин от Курск и колко струва руската армия: Отговори от украински експерти

За Курска област продължават да излизат нови и нови видеокадри с пленени руски войници и с унищожаване на руски части:

Може да стане и по-лошо за Путин: Флангова операция в Белгород

В интервю за беларуската опозиционна медия NEXTA, военният експерт Олександър Мусиенко не изключи варианта украинската армия да пробие и в Белгородска област откъм завладяното в Курска област. Ако това се случи, тогава руските части, които се бият само на 5-6 километра навътре в Харковска област (главно при град Вовчанск и в района на Липци), може да се окажат в много сериозно положение, заплашени от украински части хем фронтално, хем в тил. ВСУ се опитват да блокират руската логистика и да могат да обстрелват пътищата, по които руските войски в Харковска област се снабдяват, а това вече ще е дилема за Путин и руското военно командване – защото ще се налага да се изтеглят повече руски части от Донбас, което издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор явно не желае да прави за момента, добави той. "Рибар" твърди, че за последните 24 часа няма украински пробив в Белгородска област през ГКПП Колотиловка, където руснаците се паникьосаха заради украински натиск в началото на седмицата, а се водят само обстрели: ВСУ са и в Белгородска област: Прогноза - Русия няма да си върне загубеното година (ОБЗОР – ВИДЕО)

Колко сериозно е положението за руснаците в Харковска област, където офанзивата им беше спряна още преди 2 месеца и боевете се превърнаха в позиционна война – нови видеокадри показват как опит за руска атака с бронирана техника в спомагателното им направление към Липци бива безмилистно спрян от украинците. Украинският генщаб отчита общо 13 руски пехотни атаки в Харковска област за 13 август, като посочва района на Липци и намиращото се няколко километра на север село Глубоко за места на бойни действия, заедно с град Вовчанск и североизточния му "вход", село Тихо:

Що се отнася до Курск, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, се подиграва как точно Алексей Дюмин е пратен от Путин да поема командването. Такива като Дюмин много добре умеят да търсят "шпиони, предатели“ - изобщо да намират "врага с партиен билет". "Мисля, че мосю Дюмин точно това ще направи първо – за и без това наплашените до смърт руски чиновници това ще е цунами, което може да парализира всяко тяхно адекватно действие за овладяване на ситуацията", казва Машовец.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на боевете в Украйна на дневна база не се променя ни най-малко – на 13 август руснаците са извършили 134 пехотни атаки, точно толкова, колкото бяха и на 12 август, сочи сутрешната сводка на украинския генщаб.

(КАРТА) Най-горещото направление си остава Покровското – 54 руски пехотни атаки. Украинският генщаб изрично отбелязва, че руснаците се мъчат всячески да влязат в село Гродовка и точно там са концентрирали най-много войници и техника що се отнася до Покровското направление – дотук няма данни да са успели да направят нещо значимо, показателно е как "Рибар" се хвали, че руските части "разширяват зоната на контрол в руините на фабриката за тухли", която се намира в покрайнините на Гродовка. Защо Гродовка е толкова важна, припомнете си: Напредък, а какъв е резервът: Смущаващи данни за руската армия (ОБЗОР – ВИДЕО)

Торецкото направление е второто най-горещо, след като няколко дни това място беше отредено на Лиманското направление. Сега при Торецк е имало 19 руски пехотни атаки – а в Лиманското направление са 11, но украинският телеграм канал Deep State отчита, че точно там руската армия е отблъсната при Стелмаховка и украинците са успели да заемат нови позиции (КАРТА).

В подкрепа на информацията на "Николаевски Ванек", впечатление правят 11 руски пехотни атаки по източния бряг на Днепър и в посока Николаев. Именно за този район украинският телеграм канал разказва, че руснаците дотолкова са побеснели, че тръгнали напред с бъгита и пехота и били унищожени насред полето, преди да имат дори шанс като от лотария да стигнат до украинските позиции. Пример от Кураховското направление как руската армия продължава да се хвърля с глава срещу стената – поредно унищожение на руски танкове и бронетранспортьори, при село Максимилиановка. Впечатление обаче прави, че тези атаки стават по-малки като използван брой войници и бронирана техника. В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) дава оценка, че ще минат седмици, преди да се усети на фронта в Украйна дали има ефект от евентуално изтегляне на руски части към Курска област и какъв точно ще е ефектът. Институтът подкрепя вече изказани мнения, че Путин едва ли ще изтегли части от Покровското, Торецкото и Краматорското направление засега, за да ги прати в Курска област - вместо това ще залага на паравоенни и доброволчески формации:

Според справка на украинските ВВС, тази нощ Руската федерация е изстреляла 23 дрона клас "Шахед" и 2 ракети Х-59/69. Свалени са 17 – в Николаевска, Черкаска, Кировоградска, Киевска, Запорожка, Харковска, Житомирска област и Суми. За стравнение – руското военно министерство съобщава за цели 117 свалени дрона в Русия, по 37 в Курска и Воронежка област, а още 17 – над Белгородска област. Руснаците се похвалиха и че унищожили украински Су-27 с ракета "Искандер" в Миргород: Серия атаки с дронове и ракети по цели в поне три области в Русия (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес