Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинците са виновни за жертвите на жп гарата в Краматорск – данни защо не изглежда вярно

09 април 2022, 19:58 часа

Ужасяващият ракетен удар срещу жп гарата в Краматорск, Донецка област, който взе живота на десетки хора и рани стотици, все още изглежда като сюрреализъм. Но е факт, че в ход е тотално отричане от страна на руското военно министерство, че стореното е направено от руската армия или от паравоенните части на т.нар. Донецка и Луганска народни републики.

Реклама

Групата CIT (Conflict Intelligence Team), която беше създадена още през 2014 година от програмиста Руслан Левиев и включва общо шестима души, се занимава с темата Донбас още оттогава. Тя се е посветила на разследване на официални твърдения на руската държава относно военни действия в Украйна, Сирия, Либия и Централната африканска република (ЦАР). Нейните данни често се ползват от реномирани информационни източници като BBC, за да бъдат дадени контекст и по-широка картина по актуални теми.

Данните за Краматорск

Първо – руското военно министерство твърди, че двете ракети, които са ударили Краматорск, са изстреляни от Добропиля. Този град се намира на около 45 километра югоизточно от Краматорск и е под контрола на украинската армия. Само че в целия район, от който може да е дошло изстрелването, има и позиции на военни части на т.нар. Донецка и Луганска народни републики.

Второ – Русия твърди, че няма на въоръжение ракети "Точка-У" и че само Украйна ги притежава като активно оръжие в своята армия. CIT опровергава това, като публикува стопкадър от февруари, 2021 година на ракета "Точка-У". Този стопкадър е от Ден на отворените врати в Кореновск – там е разположена 47-ма ракетна бригада на руските въоръжени сили.

Трето – CIT публикува и кратко видео, заснето на 31 март, как влакова композиция докарва ракети "Точка-У" в Гомел, Беларус. Освен това, още на 6 март CIT публикува снимка с останките на такава ракета след обстрел срещу украинското село Деснянка, на 40 километра от границата на Украйна с Беларус. Изглежда тези ракети след това са откарани в Белгород, а оттам най-вероятно са разпределени към руските части, които в момента натискат към Славянск и Краматорск, добавят от CIT, позовавайки се на данни за жп движение, с които разполагат.

CIT публикува и съобщение в подкрепящ руската инвазия канал в Telegram с предупреждение към жителите в Донбас да не ползват жп транспорт. То е от сутринта 8 април, 2022 година.

Отделно, в Telegram канала на руското военно министерство е публикувано резюме на редовния дневен брифинг на 8 април, 2022 година и още първото упоменато е как "с високоточни ракети" са унищожени жп обекти в Покровск, Славянск и Барвенково - т.е. удари в региона. Поставя се и въпросът откъде-накъде украинската армия ще рискува да разруши ключова жп инфраструктура в изфабрикувана атака, а не би опитала да го стори при далеч по-маловажен обект от гарата в Краматорск.

За финал - напомняме, че допреди руската армия да нахлуе в Украйна по заповед на Владимир Путин на 24 февруари, 2022 година, Кремъл многократно отричаше, че ще го направи и говореше как по границата с Украйна и в Беларус има разположени руски военни части само за "учения".

Би Би Си: Руските сили използваха цивилни като жив щит в Украйна

FACTCHECK: Няма доказателства, че Украйна е извършила ракетния удар на жп гарата в Краматорск

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес