Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

26 април 2024, 17:06 часа • 1985 прочитания

Съветът на ЕС реши да удължи до 29 април 2025 г. ограничителните мерки срещу лицата, отговорни за действия, насочени към дестабилизиране, подкопаване или застрашаване на суверенитета и независимостта на Република Молдова.

В момента ограничителните мерки на ЕС се прилагат спрямо общо 11 физически лица и едно образувание. Включените в режима на санкции на ЕС, подлежат на замразяване на активи. Също така е забранено генерирането на средства или достъпът до предоставените им икономически ресурси, пряко или непряко. Освен това за изброените физически лица се прилага забрана за пътуване, която не им позволява да влизат и преминават транзитно през териториите на ЕС.

Още: Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В заключенията си от 21-22 март 2024 г. Европейският съвет потвърди ангажимента си да предостави цялата съответна подкрепа на Република Молдова за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена в резултат на агресията на Русия срещу Украйна, и да укрепи устойчивостта, сигурността и стабилност на фона на дестабилизиращите дейности на Русия и нейните поддръжници.

Ограничителните мерки на ЕС са въведени за първи път през април 2023 г., като са насочени към лица, отговорни за подкрепа или прилагане на действия, които подкопават или застрашават суверенитета, независимостта, както и демокрацията на страната, върховенството на закона, стабилността или сигурността.

Още: Молдова подготвя референдум за членство в ЕС

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес