Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учен: Би било голяма изненада, ако Украйна успее бързо да възстанови ядрената си програма

28 октомври 2024, 15:49 часа • 825 прочитания

След изявлението на президента Володимир Зеленски, че Украйна предпочита да се присъедини към НАТО вместо да възстанови ядрения си статут и многобройните интерпретации и догадки, които предизвика то, темата дали Украйна е способна да възстанови ядрените си оръжия и в какви срокове остана гореща. 

Припомняме, че изказването на Зеленски предизвика голям смут в международната общност, а германското издание Bild допълнително наля масло в огъня, като цитира неназован украински служител, уверяващ, че Киев разполага с материалите и знанията, за да направи това и то даже в рамките на няколко седмици. Украйна сериозно обмисля възможността да възстанови запасите си от ядрено оръжие

Министерството на външните работи на Украйна веднага отрече тази информация. По-късно самият Зеленски също отрече Киев да има подобни планове. Зеленски здраво изплаши Москва

Има ли основания за подобни твърдения разясни украинската изследователка от Харвардския университет Маряна Буджерин - първата жена носител на наградата Colby Military Writers’ Award за 2024 г. за книгата си "Хвърлянето на бомбата: Разпадането на Съветската социалистическа република и ядрената катастрофа на Украйна", пред "Украинская правда".

"Ще се изненадам много, ако Украйна наистина е развила технологии през последните десетилетия, ако по някакъв начин е получила цикъл на разработка на ядрено гориво, високообогатен уран или плутоний, които са необходими за ядрените оръжия. За мен това би било голяма изненада", каза тя.

Какво е липсвало на Украйна?

Според думите на Буджерин - собствени бойни глави, след като съветските са били изведени от въоръжение. "Ние трябваше да развием всички онези части от ядрения комплекс, които останаха в Русия, които нямахме. Не беше невъзможно, особено по онова време. Имахме учени, имахме опит, имахме предприятия, които пряко участваха в някои части на този процес. Но трябваше да се инвестира в тези мощности."

Няколко стъпки са били нужни на Украйна за пълен цикъл на ядреното гориво. Страната разполага с уранови находища и мини в Жовти води (Жолтие Води на руски). Първата стъпка от преработката му е в така наречения жълт кек (уранов концентрат на прах). След това има 2 или 3 етапа на обогатяване на уран за създаване на ядрено гориво, а по-нататък този обогатен уран трябва отново да се превърне от газ в метал. "За целта са нужни доста големи мощности, преработвателна фабрика с центрофуги, които обогатяват уран, отделят изотоп на уран 235, военновременен уран", казва тя.

От всички тези елементи на ядрената верига Украйна има на разположение едниствено добива и първичната преработка на урана, пояснява изследователката.

Още: Русия няма да допусне създаване на украинско ядрено оръжие, заяви Путин (ВИДЕО)

За обогатителния завод са нужни гигантски мощности със стотици и стотици центрофуги, това са огромни площи. Неслучайно Иран например се опитва да ги скрие под земята, за да не ги бомбардират.  

"Изглежда, че през 1993 г. украинското правителство е разглеждало научната осъществимост на изграждането на съоръжения за обогатяване на уран за мирни цели. Имахме 15 ядрени реактора и горивото за тези централи се доставяше само от Русия", добавя тя. Тогава разполагахме с научен и индустриален капацитет, но не и с финанси, смята ученият.

Какво получи Украйна с подписването на Будапещенския меморандум, когато се отказа от ядрените си оръжия?

Украйна получи компенсация за високообогатения уран и плутония, който беше в бойните глави. Също така отписване на дълга за газ, който тогава се твърдеше, че е голям. И накрая, американска техническа и икономическа помощ - САЩ повлияха на Световната банка или Международния валутен фонд, когато се отпуснаха на Украйна големи структурни фондове за въвеждането на гривната и стабилизиране на макроикономическата ситуация, изброява Маряна Буджерин.

"Нищо от това нямаше да се случи, ако Украйна беше забавила процеса на разоръжаване", заключава тя.

А какво страната не получи?

За Украйна Будапещенския меморандум бе стратегическа стъпка в областта на сигурността и тя искаше гаранции в замяна. Но това, което получихме от него, очевидно не бяха гаранции, каза ученият.

В меморандума нямаше предписани никакви методи за наказване на нарушителя (и по-нататък, както видяхме, съвременната история показа, че Русия, една от страните подписали меморандума, го наруши и не понесе никакви последствия за стореното - бел.ред.).

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес