Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убитите деца в Украйна заради руската война от 2014 г. насам: Стряскащи данни

05 юни 2024, 14:40 часа
Реклама

Реклама

Агресивната война на Русия е взела зашеметяващи жертви от цивилното население на Украйна, включително деца.

Над 800 убити деца от 2014 г. насам

Повече от 800 деца са били убити от началото на руската война в Украйна през 2014 г., когато пламна конфликтът в Донбас в източната част на страната. През февруари 2022 г. диктаторът Владимир Путин даде начало на пълномащабна инвазия.

Най-малко 551 деца са загинали именно по време на пълномащабната война, заяви украинският главен прокурор Андрей Костин на 4 юни по националната телевизия.

Според него поне 1368 деца са били ранени в резултат на тоталната война.

Още: Шеф на молдовския генщаб шпионирал за Русия, а сега се "грижи" за украински деца

Общите жертви сред цивилните

През април ООН съобщи, че е регистрирала почти 11 000 убити и над 20 500 ранени цивилни граждани в Украйна. Действителният брой вероятно е по-висок, тъй като Русия възпрепятства независимия мониторинг в окупираните територии.

„Войната не започна през 2022 г., а през 2014 г. Оттогава Русия е отнела живота на повече от 800 украински деца. Все още не знаем истинските мащаби на престъпленията, извършени в окупираните територии, до които нямаме достъп", каза Костин.

Още: Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Хиляди наказателни производства

По думите му - в момента се водят 3800 наказателни производства, а 54 души, извършили престъпления срещу деца, са идентифицирани и обявени за заподозрени.

Приключило е разследването по 43 наказателни дела, а присъдите са внесени в съда. Към 4 юни 31 души са осъдени за военни престъпления срещу деца.

Снимка: Getty Images

Костин заяви, че Украйна продължава да си сътрудничи ежедневно с Прокуратурата на Международния наказателен съд (МНС) по въпроса за депортирането на украински деца. „Непрекъснато обменяме доказателства и информация. Заповедта за арест, издадена от МНС, е само първият резултат", каза той, имайки предвид издирването на Путин от съда в Хага.

Още: Как Русия "превъзпитава" украински деца

Според главния прокурор са идентифицирани 7 души, които са заподозрени в незаконно прехвърляне на украински деца. Сред тях са депутат от руския парламент и човек, близък до лидера на партията „Справедлива Русия - за истината“.

Украйна също така продължава да работи за връщането на децата у дома от Русия или от територии, контролирани от Москва, и за наказване на отговорните лица.

„Международната коалиция, създадена за тази цел като част от изпълнението на мирната формула на президента Зеленски, включва повече от 36 държави и работи активно. Вече имаме резултати - завръщането на групи деца", каза Костин.

Припомняме, че България е сред съучредителите на коалицията, създадена през декември миналата година.

Според базата данни „Деца на войната“ на украинското правителство, цитирана от Kyiv Independent, от началото на пълномащабната инвазия в Украйна е потвърдено, че най-малко 19 500 украински деца са отвлечени от Русия, а по-малко от 400 са върнати у дома.

Още: Тормозът продължава: Коефициент на деструктивност за украинските деца в Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес