Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убиха тийнейджър в Париж, отказал да спре за полицейска проверка

28 юни 2023, 06:47 часа
Реклама

Френската полиция застреля 17-годишен младеж, който не спрял при нареждане от пътната полиция край Париж, съобщи BBC.

Видео, разпространено в социалните мрежи, показва как полицай насочва пистолет към водача на автомобила, преди да се чуе изстрел. Службите за спешна помощ се опитали да реанимират тийнейджъра на мястото на инцидента, но скоро след това той починал.

Полицаят, обвинен в произвеждане на изстрела, е задържан по обвинение в убийство.

На кадрите, проверени от информационна агенция АФП, се вижда как двама полицаи се опитват да спрат автомобила. Единият насочва оръжието си към шофьора през прозореца и изглежда стреля от упор, докато той се опитва да потегли.

По време на стрелбата в автомобила са били още двама души. Единият пътник бяга, а другият е арестуван и задържан.

Началникът на парижката полиция Лоран Нунес заяви пред френската телевизия BFMTV, че действията на полицая "повдигат въпроси", макар да предположи, че служителят може да се е почувствал застрашен.

Адвокатът на семейството на 17-годишното момче Ясин Бузру настоя, че това е нелегитимна отбрана, като заяви пред същия канал, че видеото "ясно показва как полицай хладнокръвно убива млад човек". Той добави, че семейството е подало жалба срещу полицията за "лъжа" - след като първоначално е твърдяло, че колата се е опитала да блъсне полицаите.

Стрелбата предизвика серия от протести във вторник вечерта в Нантер - района, в който е убит тийнейджърът. Бяха запалени автомобили, кофи за боклук и дървени палети. Властите съобщиха, че седем души са били арестувани, след като са се сблъскали с полицията за борба с безредиците на мястото на инцидента.

Друг адвокат, представляващ семейството на жертвата, Дженифър Камбла, заяви пред местните медии, че нищо не може да оправдае случилото се, и определи смъртта като "екзекуция".

Министърът на вътрешните работи на Франция заяви пред парламента, че двамата полицаи, участвали в инцидента, са разпитани от полицията. Той заяви, че видеото, споделено в социалните медии, е "изключително шокиращо".

Лидерът на левицата Жан-Люк Меленшон изрази "искрените си съболезнования" на семейството на тийнейджъра. "Никой полицай няма право да убива, освен при самозащита", написа той в Туитър.

"Тази неконтролируема полицейска сила дискредитира авторитета на държавата. Тя трябва да бъде изцяло преразгледана", добави той.

Преди две седмици 19-годишен шофьор беше застрелян от полицията в град Ангулем в Западна Франция, след като се предполага, че е ударил полицай в крака по време на проверка на пътя.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес