Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревога в Молдова: Русия провокира с военни учения в Приднестровието

31 май 2024, 11:01 часа
Реклама

Русия прави нова провокация в Молдова - става въпрос за Приднестровието. Без съгласието на Съвместната контролна комисия (СКК - в нея влизат Молдова, Русия и властта в Приднестровието) относно статута на региона, руският военен контингент (миротворци) е решил да направи "едномесечна проверка на бронираната си техника", разположена на постове по границата между автономния район и Молдова.

Проверката се извършва от 17 май и трябва да продължи до 17 юни.

Молдовските представители в контролната комисия казват, че провеждането на военни учения в зоната за сигурност в контролираната от Молдова и Приднестровието територия без предварително обсъждане и одобрение нарушава протоколите на СКК и призова мироопазващите сили да отменят инспекциите, за да се избегне дестабилизирането на региона. Молдовската делегация в СКК отбеляза в изявление от 30 май, че руските мироопазващи сили не са информирали молдовските власти преди да проведат учение за обучение на група за бързо реагиране с използване на бронирани превозни средства близо до Бендер, Приднестровието. Предвидено е било учението да имитира ситуация, при която бронираната техника да се използва - то се е провело на 28 май. Молдова разкритикува действията на миротворците като "провокативни" и отрече твърдението на руската делегация, че руските сили не са длъжни да уведомяват СКК преди военни учения. Руските миротворци по подобен начин проведоха неразрешени военни учения в края на декември 2023 г. и април 2024 г.

Още: Ще се защитаваме, ако Путин опита украински сценарий: Президентът на Молдова

Ръководителят на делегацията на Приднестровието в СКК Олег Беляков на свой ред наскоро обвини Молдова в опити за ескалация на конфликта в Приднестровието и увеличаване на "милитаризацията" по зоната за сигурност. На 28 май Беляков заяви, че молдовските сили натрупват военна техника, включително тежко въоръжение и бронетранспортьори, на тренировъчен полигон близо до Булбоака (югоизточно от Кишинев) и каза на 30 май, че 120 молдовски десантчици-парашутисти са пристигнали във Вадул-луй Вода (североизточно от Кишинев). Беляков попита защо молдовските власти не са уведомили СКК за всичко това. Според него, учението на руските миротворци на 28 май е било част от планираните им дейности и е "озадачаващо", че Молдова е загрижена за стандартното руско обучение, докато провежда пълномащабни учения на НАТО. Беляков характеризира неотдавнашните учения на НАТО в Молдова и посещенията на американския държавен секретар Антони Блинкен и германския министър на отбраната Борис Писториус в Молдова като "тревожни" и показателни за предполагаемата молдовска агресия и милитаризация.

Извод

Обвиненията на Беляков срещу Молдова вероятно са част от продължаваща информационна операция на Кремъл, оправдаваща руската агресия и подривни действия в Молдова под прикритието за защита на руските граждани и проруските "сънародници в чужбина", коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. "Дойче веле" съобщи на 22 май, че преговорите за присъединяване на Молдова към Европейския съюз (ЕС) най-вероятно ще започнат на 25 юни 2024 г. по време на предстоящата среща на върха на Европейския съвет. Заради това може да се очаква руска провокация като част от руската външна политика в по-широк аспект, смятат от ISW.

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес