Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Economist: Путин иска мир - Русия изчерпва съветското оръжие и не може да прави ново

17 юли 2024, 12:46 часа • 7077 прочитания

Дълго време изглеждаше, че войната на изтощение между Украйна и Русия може да завърши само по един начин, но така бленуваната руска офанзива към Харков приключва. Завоеванията на окупаторите в други части на страната, особено в Донбас, са както стратегически незначителни, така и постигнати с голяма цена. Въпросът сега не е дали Украйна може да продължи борбата, а колко дълго Русия е способна да поддържа сегашното темпо на операциите, пише The Economist.

Според престижното британско списание диктаторът Владимир Путин търси спешно мирни преговори именно поради тази причина. Материалът на изданието влиза в сериозен сблъсък на представи със статия от американския вестник The New York Times, в която се твърди, че на Украйна ѝ е по-изгодно да търси мир към момента: Украйна планира прекратяване на войната чрез преговори, твърди NYT.

Политическият натиск върху Киев расте все повече и повече - британското издание Financial Times също публикува писмо, в което се призовава за разговори с Москва: Западни дипломати зоват за диалог с Русия, "преди да е станало твърде късно".

Съветските резерви са на изчерпване

Ключовият въпрос не е в човешките ресурси. Русия може да продължи да намира по още 25 000 войници всеки месец, за да поддържа численост на фронтовата линия от около 470 000 души. Тя също така увеличава производството на ракети, които да бъдат насочени към украинската инфраструктура. Но при всички приказки за превръщането на Руската федерация във военна икономика, при която около 8% от БВП се изразходва за военни разходи, тя може да възстанови зашеметяващите си загуби на танкове, бронирани пехотни машини и артилерия само чрез изтегляне от складовете и попълване на съветските запаси. Въпреки че тези запаси са огромни, те не са безгранични, пише The Economist.

Повечето оценки от разузнаването сочат, че Русия е загубила около 3000 танка и 5000 други бронирани машини през първите две години на войната. Нидерландският разузнавателен сайт Oryx намира доказателства за 3235 унищожени танка, но предполага, че действителната цифра е "значително по-висока".

Още: Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)

Путин може да благодари на Съветския съюз

Александър Голц, анализатор в Стокхолмския център за източноевропейски изследвания, казва, че издирваният от съда в Хага диктатор Владимир Путин може да благодари на старото Политбюро за огромните запаси от оръжия, натрупани по време на Студената война. Той казва, че съветските лидери са знаели, че западната военна техника далеч превъзхожда тяхната, затова са избрали масовото производство, произвеждайки хиляди бронирани машини в мирно време за случай на война. Преди разпадането си Съветският съюз е разполагал с толкова бронирани превозни средства, колкото е имала останалата част от света заедно.

Когато през декември 2023 г. тогавашният министър на отбраната Сергей Шойгу се похвали, че за една година са били доставени 1530 танка, той не спомена, че близо 85% от тях - според оценка на Международния институт за стратегически изследвания - не са нови танкове, а стари (предимно Т-72, но също Т-62 и дори някои Т-55, които датират от времето непосредствено след Втората световна война). Те са били извадени от складовете.

Още: С 60-годишен танк начело: "Украинската пенсионна реформа" в руската армия (ВИДЕО)

Проблеми с производството

След инвазията през 2022 г. около 175 сравнително модерни танка Т-90М са изпратени на фронтовата линия. Годишното производство през тази година може да достигне 90 броя. Анализаторът от IISS Майкъл Йерстад твърди, че повечето Т-90М всъщност са модернизирани по-стари Т-90А. Производството на новоразработените T-90M тази година може да бъде едва 28 броя.

Павел Лузин, който е експерт по руския военен потенциал от базирания във Вашингтон Център за анализ на европейската политика, смята, че Русия може да произвежда само 30 нови танка годишно. Когато миналата година украинците плениха един уж нов Т-90М, те откриха, че оръдието му е от 1992 г.

Лузин смята, че способността на Русия да произвежда нови танкове или бойни машини на пехотата, или дори да ремонтира стари, е възпрепятствана от трудностите при набавянето на компоненти - т.е. санкциите на Запада работят.

Важно оборудване - например нагреватели на гориво за дизеловите двигатели, високоволтови електрически системи и инфрачервени термовизионни апарати за идентифициране на цели - се внасят от Европа. Сега продажбата е блокирана от санкциите. На руснаците им липсват и качествени лагери. Понякога се предлагат китайски алтернативи, но се твърди, че те не отговарят на стандартите.

Още: В писмо до ЕС: Орбан разкри какво му е казал Путин за войната и мира

Руската отбранителна промишленост в задънена улица

Съветската верига за доставка на оръжие вече не съществува. Украйна, Грузия и Източна Германия бяха важни центрове за производство на оръжия и компоненти. По ирония на съдбата, основният производител на кули за танкове Т-72 беше Харков. Броят на работниците във военнопромишления комплекс също рязко спадна - от около 10 милиона на 2 милиона.

Друг сериозен проблем е производството на барут. Сега, с помощта на Северна Корея, Русия явно разполага с достатъчно снаряди - вероятно около 3 милиона през тази година. Това е достатъчно, за да изпревари украинците. Но барутът е проблем. В някои случаи цевите на гаубиците трябва да се сменят след няколко месеца. Лузин казва, че има само две фабрики, които разполагат със сложните машини австрийско производство, необходими за изработката на цевите.

Русия никога не е произвеждала свои собствени такива машини. През 30-те години на ХХ век руснаците ги внасят от Америка, а след Втората световна война - от Германия: Войната в Украйна: остава ли Русия без танкове?

Най-големият проблем идва с танковете и бойните машини на пехотата, които все още са от решаващо значение за всяка мащабна сухопътна офанзива. Въпреки че към февруари тази година Русия може да е разполагала с около 3200 танка на склад, Майкъл Йерстад казва, че до 70% от тях "не са се движили от началото на войната".

Повечето от Т-72 са били съхранявани без защита от началото на 90-те години и вероятно са в много лошо състояние. И Голц, и Лузин смятат, че при сегашните темпове на загуби руските танкове и бойни машини на пехотата от складовете ще достигнат "критична точка на изчерпване" през втората половина на следващата година. Ако нищо не се промени, може да се наложи руските сили да преминат към по-отбранителна позиция до края на тази година, казва Йерстад. Това може да стане ясно още преди края на лятото.

Очаквайте интересът на Путин към временно прекратяване на огъня да се засили, гласи заключението на The Economist.

Още: Зеленски предлага, Путин не иска да говори за мир: Идва още и още оръжие за Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес