Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Теории на победата" на Путин и Зеленски: Къде е Западът в уравнението? (ВИДЕО)

01 юли 2024, 10:30 часа

Теорията за победа на руския диктатор Владимир Путин, според която Русия ще може да напредва в Украйна до безкрайност, ще го стимулира да удължава войната и ще затвърди ангажимента му да унищожи украинската държавност. Такава оценка прави в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Реклама

Експертите посочват, че западът трябва да побърза да предостави на Украйна необходимата подкрепа за провеждане на контранастъпателни операции, за да обезсили теорията на Путин и да избегне удължаването на войната повече, отколкото е необходимо, за да се осигури мир, приемлив за Киев и неговите партньори.

Още: Путин да бъде натиснат отвътре и отвън: Теория за победа на Украйна от Foreign Affairs

Издирваният от Международния наказателен съд за отвличане на украински деца Владимир Путин формулира теория за победата, според която руснаците ще пречат на украинските сили да провеждат контраофанзиви и така целят да спечелят война на изтощение. Понастоящем руското военно командване дава приоритет на последователните настъпателни операции, които постигат постепенни тактически успехи, пред провеждането на мащабно настъпление, целящо постигането на оперативно значими успехи чрез бързи маневри. Путин явно приема, че на руските сили може да им се наложи да преследват отделни оперативно значими цели в продължение на много месеци, ако не и години. Наскоро той поиска от Украйна да отстъпи всички окупирани области - Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска, както и частите от тези четири области, които Украйна контролира в момента.

Продължителната война е в полза на сметките на Путин, тъй като той вероятно смята, че Русия ще може да задържи всяка територия, която заеме, и че колкото по-дълго продължава войната, толкова по-вероятно е руските сили да постигнат заявените от него териториални цели. Путин и Кремъл умишлено не поставят никакви граници на целите си за завладяване на Украйна и многократно са смятали, че областите извън Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област са част от Русия. Продължителната война вероятно ще стимулира Путин изрично да постави нови териториални цели, докато преценява, че украинските сили не могат нито да спрат напредъка му, нито да проведат значими контрадействия, анализира ISW.

Още: Руско издание: най-малко 71 000 руски жертви във войната

Какво е победа за Зеленски?

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Philadelphia Inquirer, публикувано на 30 юни, че се опасява, че Западът се страхува да настоява за пълна украинска победа. Според него западните съюзници на Киев се притесняват за стабилността на Русия и този страх е позволил на Путин да продължи да завзема колкото се може повече украинска територия.

Зеленски предупреди, че всяко руско настъпление засилва преговорната сила на Москва и че Путин може да избере да използва тази сила в подходящи моменти, за да преследва примирие, което би поставило основите на бъдеща агресия срещу Украйна от страна на Русия.

Още: Как Украйна иска да мобилизира и мъжете от чужбина

Удовлетвореност, запазване на Украйна и членство в НАТО - това е разбирането на Зеленски за победа над Русия. "Първата част е да се предотврати унищожаването на Украйна и всичко украинско. Много важен момент от победата е сигурността за сегашното поколение и бъдещите поколения", каза той.

"Трябва да бъдем в ЕС - това е икономическа сигурност. Трябва да бъдем в НАТО. И ако нямаме това, мисля, че това е голям риск за нас", добави украинският лидер, но посочи, че САЩ към момента не виждат Киев в Алианса. Според него Джо Байдън и американският Конгрес трябва да показват още по-голяма мощ, защото са "10 пъти по-мощни от Путин" - и то, без в това уравнение да влиза Европа.

Още: Зеленски: Планът за край на войната ще е готов тази година

Войната в Украйна: Какво се случва на фронта?

В сводката на Генералния щаб на украинската армия от тази сутрин, 1 юли, пише, че през изминалото денонощие по протежение на целия фронт са се състояли 142 бойни сблъсъка - т.е. с 25 повече на дневна база.

Най-горещо остава в Покровското направление, на запад от Авдеевка - украинците са отблъснали 42 щурмови действия в районите на Новоалександровка, Воздвиженко, Евгенивка, Прогрес, Новоселовка Първа и Сокол (Донецка област). Според руския пропагандист Семьон Пегов, основал Телеграм канала WarGonzo, на запад от Сокол има руски напредък - там руснаците развивали настъпление по посока на селищата Евгеновка и Восход, т.е. на запад. Сокол се намира южно от Новоалександровка.

Още: Мощни взривове в Керч: Какво се случва с Кримския мост? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Популярният Телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, посочва, че още по́ на юг под руски контрол паднало селището Яснобродовка. "Рибар" пише и че украинците се изтеглили към западния бряг на река Волча. За това говори и Пегов: "Възможно е пълното освобождаване на Яснобродовка да позволи на руските въоръжени сили бързо да поемат контрола над северната част на язовира".

В Харковското направление руснаците продължават настъпателни действия - общо е имало 16 бойни сблъсъка при Липци, Вовчанск (Волчанск - на руски език) и Глубоко. Според Пегов няма големи промени в този сектор от фронта - украинците правят контраатаки, има тежки сражения при Вовчанск и Глубоко. 

ISW пише, че не е ясно колко руски военни са обкръжени в местния завод за производство на агрегати при Вовчанск: Да се предадат или да чакат Божия съд: ВСУ за обкръжените руснаци във Вовчанск. Украинците "вероятно ще трябва да напреднат само на около 200 метра, за да обградят напълно завода", се казва в доклада на американските анализатори. Въпреки това бойната обстановка във Вовчанск е динамична и не е ясно дали сега украинските сили ще могат трайно да попречат на руските сили да напуснат или да достигнат позиции в агрегатния завод. В северната част на Вовчанск действат подразделения на 2-ра бригада специални сили на Русия. На геолокализирани кадри, публикувани на 30 юни, се вижда, че руските войски наскоро са навлезли в централната част на града по улица "Соборная".

Още: Руско зверство: Управляема бомба порази Харков и взе цивилни жертви (ВИДЕО)

В Торецкото направление руснаците са извършили седем атаки край населените места Южно, Северно и Торецк, гласи сводката на украинския генщаб. Руското военно министерство пък твърди, че войските на Путин са заобиколили укрепения район на украинците в района на Кирово (понастоящем - Северно) и са навлезли на няколко километра в дълбочина в отбраната на украинските въоръжени сили. Няма потвърдени геолокализирани кадри за това.

В Кураховското направление украинците са спрели врага си при Невелско, Георгиевка, Красногоровка, Парасковиевка и Константиновка (ВИДЕО 18+), където е имало 17 опита за нападения, казват от украинската армия. "Тук, след кратка пауза, руските войски възобновиха активните настъпателни действия. В района на Константиновка се наблюдава напредък в покрайнините на селището", пише Семьон Пегов. В района на Парасковиевка руските въоръжени сили също предприеха настъпателни действия, има малки тактически успехи. В района на Красногоровка руските войски, с подкрепата на далекобойни оръжия, продължават да изтласкват украинския гарнизон към покрайнините на селището. В Невелско няма съществени промени, продължават тежките боеве", гласи информацията му.

Още: Брутален удар: HIMARS порази общежитие на руски военни в Первомайск, има жертви (ВИДЕО)

В Краматорското направление украинците са спрели 10 опита на противника си да пробие отбраната в районите на Клещеевка, Нови и Часов Яр. Според Пегов руснаците имали тактически успехи в източното предградие на Часов Яр. Руснаците успели да напреднат и по северния фланг, твърди той, т.е. от Калиновка, която е на североизток.

Във Времеевското направление - по границата между Донецка и Запорожка област - руснаците са извършили 12 нападения при Водяне, Константинивка и Макаривка, казват от генщаба на Украйна. 

В Северското направление украинците твърдят, че са отблъснали 8 атаки. Според "Рибар" там обаче имало успехи - руските въоръжени сили освободили Спорно, на границата между Донецка и Луганска област. Продължават и локалните боеве в района на Белогоровка, добавя каналът на Михаил Звинчук.

Още: Парламентарната асамблея на ОССЕ призна руския геноцид над украинския народ

В Лиманското направление украинците са спрели 16 руски нападения, а в Купянското - 10, твърди генщабът на армията им.

В Луганска област руснаците напредват към покрайнините на Стелмаховка. Наскоро имаше такива съобщения, но без подходящи потвърдени кадри. Нови геолокализирани кадри показват руски сили в покрайнините, които се опитват да нападнат селото, но са отблъснати. Очакват се нови нападения, съобщава следящият изкъсо войната украински профил в X NOELReports.

В посока Соледар руските сили се установиха във вътрешността на Раздоловка. Сега те заемат повече от половината от селото. Руснаците твърдят, че имат пълен контрол, но това все още не е потвърдено. За превземане на Раздоловка пишеше "Рибар" преди дни.

"На границата с Черниговска и Сумска област на Украйна врагът поддържа военно присъствие, провежда диверсионно-разузнавателни дейности, извършва обстрел на населени места от територията на Руската федерация, увеличава плътността на минно-взривните огради по държавната граница на Украйна", добавят още от Генералния щаб.

Дронове над Русия и Украйна

Междувременно руското военно министерство съобщи, че през изминалата нощ е свалило 36 дрона над Русия. Става въпрос за 18 над Брянска област и по 9 над Курска и Белгородска област. Електричеството в Белгород и региона е спряно. Компанията "Белгородэнерго" заяви, че това се е случило "поради технологично смущение, причинено от външно въздействие върху енергийното съоръжение". В редица части от региона, включително в самия град Белгород, "има временни прекъсвания в снабдяването на потребителите с електроенергия".

По-късно стана ясно какво точно се е случило: Белгород е без ток след атака с дрон по ключови подстанции (ВИДЕО).

През изминалото денонощие противовъздушната отбрана на Южна Украйна унищожи 7 безпилотни летателни апарата, включително два разузнавателни дрона "Зала", един разузнавателен дрон "Орлан-10" и четири ударни дрона "Ланцет", съобщиха украинските ВВС.

Още: Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес