Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът на Европа определи Асандж като политически затворник

02 октомври 2024, 23:50 часа • 545 прочитания

С резолюция, приета днес в Страсбург, Съветът на Европа определи основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж като политически затворник, предаде ДПА. 

Още: Джулиан Асандж проговаря публично пред ПАСЕ

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа се позова на сериозните обвинения, отправени от САЩ срещу Асандж, който бе изправен пред възможна доживотна присъда, „за това, което по същество е събиране и публикуване на новини“, се казва в изявлението. ПАСЕ призова САЩ вместо това да разследват предполагаемите военни престъпления и нарушения на правата на човека, разкрити от Асандж и "Уикилийкс", предаде БТА. Тя заяви, че отношението към Асанж е имало „опасен възпиращ ефект“, който подкопава защитата на журналистите и хората, подаващи сигнали, по целия свят.

Още: Анализ: Джулиан Асандж най-после е на свобода, но журналистиката ще плати висока цена

Във вторник Асандж беше в Страсбург, за да говори пред Комитета по правата на човека на Съвета на Европа - първата му публична изява, откакто беше освободен от затвора след сключването на споразумение със САЩ. 

Още: На свобода: Съд в САЩ одобри споразумението на Асандж с прокуратурата (ВИДЕО)

Вашингтон обвиняваше Асандж, че заедно с анализаторката от американското военно разузнаване Челси Манинг е откраднал и публикувал секретни материали от военни операции в Ирак и Афганистан, като по този начин е застрашил живота на американски разузнавателни източници и други лица. Поддръжниците на Асанж обаче твърдят, че той е смел журналист, чиято работа е извадила наяве военни престъпления.

Още: САЩ: Асандж изложи хора на опасност

Асандж избяга от американските власти и се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години, преди да бъде арестуван през 2019 г., за да бъде екстрадиран в САЩ и изправен пред съда. Той беше неочаквано освободен в края на юни и се завърна в родната си Австралия.

Още: Най-сетне в родината: Асанж кацна в Австралия (ВИДЕА)

ПАСЕ обвини също така британските власти, че не са успели ефективно да защитят правото на Асанж на свобода на изразяване. Въпреки политическия характер на обвиненията срещу Асандж, те са го подложили на неприемливо дълъг период на задържане, заяви ПАСЕ. Съветът на Европа, който има 46 държави членки и е независим от Европейския съюз, многократно е разглеждал положението с човешките права на Асанж в миналото, посочва ДПА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес