Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на Зеленски: Новата ракета на Украйна е с обсег 600-700 км (ВИДЕО)

29 август 2024, 13:28 часа • 1564 прочитания

Съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк сподели интересни подробности за новата ракета, разработена от Украйна. Той твърди, че обсегът ѝ е 600-700 км.

„600-700 км, както каза президентът. Но мисля, че всичко това е въпрос, който ще видим, когато те ще заработят ефективно“, посочи Подоляк пред украинската телевизия.

За справка - американските ракети ATACMS са с обхват до 300 км, британските Storm Shadow/френските SCALP - до 550 км, германските Taurus - 500 км и повече.

Зеленски обяви нова балистична ракета

Два дни по-рано - по време на форума "Украйна 2024 - независимост" в Киев - президентът Володимир Зеленски обяви, че Украйна е провела успешно изпитание на първата балистична ракета собствено производство. Той не даде повече подробности.

Зеленски по-рано разкри, че Украйна е разработила ракета-дрон собствено производство - „Паляниця“. Той заяви, че тя вече е била използвана срещу Русия: Дори с името на новото си супер оръжие украинците жестоко се подиграха с руснаците: Ето защо.

Известният украински военен анализатор Олександър Коваленко коментира пред РБК, че украинската балистична ракета вероятно ще може да достигне до Москва.

Междувременно продължава украинският натиск към западните съюзници да разрешат удари с различни далекобойни оръжия по военни обекти в дълбините на Русия: Пред ЕС: Украйна поиска разрешение за западни оръжия дълбоко в Русия, Борел подкрепи (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес