Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия няма да ограничава продажбата на оръжия за Запада, макар те да отиват в Украйна

26 юни 2024, 16:16 часа

Сърбия няма да ограничи продажбите на оръжия на западни държави въпреки прехвърлянето на част от тях към Украйна. Това обяви министър-председателят Милош Вучевич.

Реклама

Още: Първи знаци: Старт на руската лятна офанзива? Вучич помага военно на Украйна (ВИДЕО)

"Не искам да преча на компаниите да продават нашите боеприпаси на Испания, Чехия или САЩ. Производството на оръжия и боеприпаси не е нещо забранено и неморално, въпреки че оръжията могат да се използват там, където има военни действия", каза премиерът на западната ни съседка, цитиран от AFP.

Според него продажбата на оръжия не може да се разглежда като помощ от страна на Сърбия за участниците във войната в Украйна.

Още: Сърбия официално подписа споразумение с ЕС за сигурността на границите

Снарядите от Белград за Киев

На 22 юни британското издание Financial Times съобщи, че западните страни са предоставили на Украйна боеприпаси сръбско производство на стойност около 800 млн. евро въпреки продължаващите усилия на сръбския президент Александър Вучич да балансира между Русия и Запада. Вестникът е получил оценки от неуточнен източник, според които трети страни изпращат на Киев снаряди от Сърбия в такива количества от февруари 2022 г. насам.

Вучич е потвърдил пред FT, че тази цифра е "в рамките на възможното". Той каза, че Сърбия не изнася боеприпаси за Украйна или Русия и че клиентите на сръбските оръжейни компании в САЩ, Испания и Чехия могат да разпределят боеприпасите по свое усмотрение.

Още: Вулин: Европейският съюз е свършен, БРИКС е надеждата на Сърбия

Сърбия е рядко изключение сред страните в Европа, подкрепящи твърдо Украйна, след като Владимир Путин нареди инвазията през февруари 2022 г. Белград отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия. В продължение на много години Сърбия разчиташе на подкрепата на Кремъл и Китай, за да попречи на ООН да признае Косово за независима държава.

Още: Путин сее хаос на Балканите: Все повече показва, че иска отцепване на Република Сръбска

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес