Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия официално подписа споразумение с ЕС за сигурността на границите

26 юни 2024, 11:00 часа

Сърбия подписа споразумение с европейската агенция за гранична охрана „Фронтекс“, насочено към засилване на оперативното сътрудничество между Европейския съюз и балканската страна, предава АФП.

Реклама

Съгласно споразумението „Фронтекс“ вече ще има право да провежда съвместни операции и да разполага европейски служители на граничната и бреговата охрана на сръбска територия, включително на границите със съседните държави извън Европейския съюз. „Укрепването на управлението на границите по целия миграционен маршрут е от съществено значение за намаляване на броя на незаконно пристигащите, също и с оглед на променящия се начин на действие на трафикантите и рисковете, свързани с трафика на огнестрелни оръжия и организираната престъпност“, се казва в изявление на Европейската комисия.

Още: Белград: Сърбия е готова да търси компромис с Косово

Гарантиране на сигурността на цяла Европа

Споразумението е подписано от европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и сръбския министър на вътрешните работи Ивица Дачич в Белград след повече от година преговори. „Сърбия защитава своите граници, но по този начин гарантира и сигурността и стабилността на цяла Европа. Ето защо се нуждаем от единен отговор и подкрепа“, заявява Дачич.

„Фронтекс“ е разположила повече от 480 агенти в Западните Балкани като част от съвместните операции по външните граници на ЕС с Албания, Северна Македония и Черна гора.

Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС от 2012 г. насам, се намира по „балканския маршрут“, използван от мигрантите, насочващи се към Европейския съюз. През първите 10 месеца на миналата година по този маршрут са преминали близо 100 000 мигранти, по данни на „Фронтекс“. В миналото сръбските власти са били обвинявани, че нападат мигранти и ги принуждават да се връщат в съседните страни - обвинения, които длъжностните лица често са отричали, пише БГНЕС.

Още: Нови камери и служители по българо-турската граница

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес