Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съпротивата срещу Путин в Русия: Примери колко бързо е смазвана

05 юни 2024, 06:47 часа
Реклама

Четвърт век по-късно – властта на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин е толкова здраво укрепена в Руската федерация, че всеки знак за съпротива бива елиминиран буквално в зародиш.

"Мястото на Путин е в затвора"

Протестиращият срещу режима Владислав Малахов с плакат с надпис, че мястото на Путин е в затвора, е бил бързо арестуван в Москва. Малахов е протестирал сам, спазвайки руското законодателство – с разрешение да носи плакат за определено време. Надписът на плаката обаче веднага е предизвикал реакцията на московската милиция – Малахов бързо е бил прибран, ритан и бит, по думите на жена му пред ОВД-Инфо. Освен това – милиционерите го заплашили с електрошок, за да отключи телефона си и силите за сигурност да копират информацията в него. Те изрично са го заплашили, че ще бъде мобилизиран и пратен да се бие в Украйна.

Още: HIMARS пращат поздрави на Путин: Защо разрешението на Запада за удари по Русия е ключово

Малахов е с комоцио и с обвинение за неподчинение на органите на реда (чл. 19.3 от Руския административно-процесуален кодекс) и за нарушение на разпоредбите за провеждане на протести (т. 5 от чл. 20.2 от Руския административно-процесуален кодекс).

Руското разбиране за тероризъм

Увреждане на паметник – това е обвинението срещу 55-годишната Вера Николаева и 28-годишната Анастасия Лисенкова (чл. 243.4, ал. 2, точки а и б от Руския наказателен кодекс), които надраскали паметник на маршал Жуков при Кремъл с надпис ГУР (Главното разузнавателно управление на Украйна). Жените твърдят, че направили това, защото телефонни измамници им обещали да им дадат пари, а те имали кредити, които трябвало да плащат, според прокремълския телеграм канал Mash. Двете остават в ареста поне до 3 август, 2024 година, със съдебно решение, съобщава руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

В района на Калуга две момчета на възраст 15 и 18 години са обвинени в тероризъм заради палеж на кула на мобилния оператор "Мегафон" (клетъчна кула), предаде ASTRA. Обвиненията са по чл. 205, ал. 2 от Руския наказателен кодекс.

Още: Радев - гимнастикът на Путин: Не всеки може като Кабаева

Обвинението сочи, че двамата младежи (18-годишният Радислав Куденков и 15-годишният Артьом) подпалили кулата с разтворител. Случило се е на 30 май. Обвинителите смятат, че двамата са получили помощ за деянието си. Радислав остава в ареста, Артьом е освободен с мярка подписка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес