Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдебен иск срещу Apple заради повишени такси в App Store

11 май 2021, 15:51 часа
Реклама

Компанията Apple бе обвинена, че е повишила цените на приложенията в App Store за милиони потребители във Великобритания, предава АФП.

Съдебният иск, подаден от експерта по цифрова икономика Рейчъл Кент, все още не е получил зелена светлина от Британския апелативен трибунал за конкуренция. В него се призовава американския технологичен гигант да изплати обезщетение на клиентите си.

До 19,6 милиона потребители в Обединеното кралство могат да получат право на обезщетение на обща стойност до 1,5 милиарда британски лири (2,1 милиарда долара, 1,7 милиарда евро), се твърди в преписката.

Това се случва, след като през март британският регулаторен орган за защита на конкуренцията започна разследване срещу Apple, фокусирайки се върху използването на App Store от американския технологичен гигант.

Кент, който е и преподавател в "Кингс Колидж", твърди, че тъй като App Store е единственият начин да се свалят приложения за iPhone или iPad, платформата се държи като монополист.

„App Store беше брилянтен шлюз за редица интересни и иновативни услуги, които милиони от нас намират за полезни, включително и аз“, добави тя в изявление.

„Но тринадесет години след старта си той се превърна в единствения портал за милиони потребители.“

Кент заяви, че "Apple ревниво защитава достъпа до света на приложенията и начислява такси за влизане и използване, които са напълно неоправдани."

"Това е поведението на монополиста и е неприемливо."

Отговаряйки на обвиненията, Apple определи иска като "безполезен", като посочи "непоклатимия ангажимент към потребителите и многото предимства, които App Store донесе на иновациите в икономиката на Обединеното кралство".

В исковата молба се посочва, че обикновено 30% от приходите от приложения, отиват за Apple.

„Това ... е незаконен набег върху портфейлите на клиентите на Apple, не е свързан с разходите за предоставяне на въпросните услуги“, добавя той.

Междувременно миналия месец ЕС официално обвини Apple в несправедливо потискане на конкуренцията за стрийминг на музика чрез своя App Store. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес