Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдбата на плана за победа на Зеленски: САЩ засега дръпнаха ръчната спирачка

15 октомври 2024, 07:30 часа • 2330 прочитания

Спомняте ли си онези времена, когато реч на президента на Украйна Володимир Зеленски - на живо или чрез видеовръзка - беше най-популярното събитие в Лондон или когато депутати и журналисти се блъскаха за места в парламента, за да го видят и чуят? Кога бивш актьор и демократично избран президент, превърнал се в лидер на държава във война, е привличал толкова възхищение със своята стоманена решителност и прилика с Чърчил? Е, дните, когато Великобритания преживя този връх на съпричастност, отминаха. Още: Путин ще изяде Тръмп за обяд: Права ли е Камала Харис?

Мижав интерес

Вече нямаше фанфари и посещението на Зеленски в Лондон (в края на миналата седмица - 10 октомври: Зеленски пристигна в Лондон за среща със Стармър и Рюте (ВИДЕО) дори не беше обявено по никакъв начин. Имаше само червен килим, ръкостискане и прегръдка пред прочутата врата на "Даунинг стрийт 10". Последваха два часа разговори при закрити врата с участието на британски военни и служители от разузнаването, както и новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте. След това Зеленски продължи минитурнето си, като посети Франция и Италия, след което се върна в Киев. Що се отнася до интереса на британските медии, лондонският етап от турнето му беше напълно засенчен от новината за урагана "Милтън" във Флорида. Украинецът успя само за кратко да се появи на първа страница на сайта на BBC News.

Това не означава, че посещението е безсмислено. Зеленски използва пътуването, за да представи така наречения си план за победа пред вероятно все още симпатизираща публика. Освен това посещението даде възможност на новото британско правителство да изрази своята солидарност с Украйна.

Не че имаше нужда от това. Още преди да встъпи в длъжност Стармър обеща, че Обединеното кралство ще продължи да оказва пълна подкрепа на Зеленски в борбата срещу Русия. Министърът на отбраната Джон Хийли пътува до Одеса няколко часа след встъпването си в длъжност. Самият Стармър се срещна на четири очи със Зеленски на юлската среща на върха на НАТО във Вашингтон и няколко дни по-късно с пълния кабинет на "Даунинг Стрийт 10" след срещата на върха на европейската политическа общност в Бленхайм. Още: Полски анализ: За да се възползва пълноценно от F-16, на Украйна ѝ трябват наемници

Последната среща всъщност само потвърди вече изразените по-рано решения. Това сочи, че моралната подкрепа от Великобритания остава силна; че при Рюте НАТО показва същата подкрепа за Киев, както при неговия предшественик Йенс Столтенберг; и че Лондон продължава да подкрепя влизането на Украйна в Алианса.

Трудно е обаче да не се забележи, че британският ентусиазъм към Украйна малко намаля през лятото. И не само защото Стармър не е Борис Джонсън, когото Зеленски изглежда вече удобно е забравил. Промяната обаче идва бавно и на Зеленски му е все по-трудно да осигури повече западна подкрепа.

Това отчасти се дължи на самото естество на войната. В продължение на две години и половина Зеленски поиска и в крайна сметка получи все по-сложни оръжия с все по-голям обхват, въпреки първоначалните съмнения на Запада. Сега той настоява за разрешение да използва доставени от Обединеното кралство ракети Storm Shadow за удари по цели дълбоко в руска територия. Москва вече предупреди, че подобна стъпка ще се разглежда като пряко участие на Великобритания във военните действия. Дори ако изглежда (изненадващо), че има високопоставени политици в Лондон, които само биха приветствали конфронтация с Русия, все още има повече хора във Франция, Германия и Италия, които определено не са готови за предприемане на такава стъпка. Още: "Гърмят на метри от цевта": Украйна се оплаква от лоши боеприпаси от Запада

Друга причина, поради която ентусиазмът към Украйна може да намалява, е ситуацията на фронта. Дните, когато героичните украинци печелеха победа след победа над една суперсила, избледняват в миналото. Украйна губи позиции в Донбас, а съдбата на нахлуването в района на Курск остава неясна. Предимството на бойното поле изглежда е на страната на Русия.

Политическата нестабилност

Отделна причина е свързана с политическата ситуация в други страни. Много държави на първа линия в Централна и Източна Европа продължават да показват силна подкрепа за Украйна, но на запад ентусиазмът забележимо намалява. Сред онези, които бавно се разочароват, е Германия, където съпротивата срещу подкрепата на войната нараства, отчасти поради финансовите разходи и отчасти защото се възприема като риск за регионалния мир.

Обединеното кралство също може да бъде включено в тази група страни. Дори при липсата на публичен дебат критици посочват, че Украйна разполага с неизчерпаем резерв от кредити, въпреки че Обединеното кралство непрекъснато трябва да прави жертви, за да запуши многомилиардна черна дупка в публичните си финанси. Още: Анализ в републиканско издание: Русия трябва и ще загуби в Украйна

Основният играч обаче си остава САЩ. Неудобната истина е, че ако Германия или Обединеното кралство (вторият и третият по големина донори на Украйна) внезапно прекратят доставките си утре, това ще намали възможностите на Киев, но няма да го елиминира напълно от войната.

Ако Съединените щати спрат или сериозно намалят помощта си, почти пълната неспособност на Украйна да воюва ще бъде само въпрос на време. САЩ обаче са заети с подготовката за избори и в същото време са ангажирани с конфликта в Близкия изток. Те не желаят да поемат ангажименти, които биха могли да удължат войната в Украйна, като пренесат боевете в Русия, или да превърнат Съединените щати и техните съюзници в пряка мишена на Кремъл. 

Решенията за използването на ракетите Storm Shadow и американските ракети ATACMS за атаки в дълбочина на руска територия трябва да се вземат във Вашингтон. Това беше причината за очевидно неуспешна мисия, предприета през септември да бъде убеден Байдън. Тогава Стармър взе висши министри със себе си във Вашингтон, но се върна с празни ръце, точно както Зеленски от посещенията си в Ню Йорк и Вашингтон по време и след Общото събрание на ООН. 

Има всички основания да се счита, че ударите по руска територия са ключова точка в "плана за победа" на Зеленски. Тогава явно няма нужда да очакваме промени на фронта. Също така липсват признаци за промяна в забележимото нежелание на президента Байдън да разреши ускореното влизане на Украйна в НАТО, което се предполага, че е вторият основен компонент на "плана за победа". Още: Столтенберг, вече извън НАТО: Трябваше да дадем на Украйна повече оръжия по-рано

Не е ясно дали миниобиколката на Зеленски в Европа е била планирана предварително или е била заменена с отдавна планираната, но неосъществената в последната минута среща на контактната група за отбраната на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн, която трябваше да се проведе на 11 октомври. Отлагането (и привидно дори отмяната) на тази среща след решението на Байдън да остане в САЩ заради урагана "Милтън" е още едно доказателство, че Вашингтон играе централна роля при вземането на всякакви политически решения относно Украйна.

Официалната причина беше приближаването на урагана "Милтън" към САЩ, което затрудни полетите. Освен това американският президент трябва да бъде във Вашингтон, за да координира усилията за борба с бедствието. Отказът от среща в Рамщайн обаче със сигурност устройва противниците на каквито и да било стъпки, които биха могли да се разглеждат като ескалация на войната в Украйна. По същество това отлага изпълнението на "плана за победа" на Зеленски за неопределено време, пише The Independent.

Трудно е да си представим, че Байдън ще вземе важни решения за Украйна преди изборите на 5 ноември. Президентът в оставка като цяло не прави нищо, което да смути наследника му в преходния период. Следователно решенията се отлагат поне за средата на януари. 

"Планът за победа" на Зеленски може да съдържа реалистични предложения (или не). Но сега времето не е в негова полза. Има малък шанс той да бъде разгледан (да не говорим одобрен) преди нов президент на САЩ да дойде на власт или преди руските военни успехи да поставят под въпрос мъдростта от продължаване на войната. Алтернатива могат да бъдат рисковани, самостоятелни и некоординирани с никого действия на Киев с всички произтичащи от това последствия. Още: Рязък спад на помощта от боеприпаси за Украйна - сигнал от Великобритания

Автор: Мери Дежевски 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес