Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студени досиета: Италианският парламент разследва изчезването на Емануела Орланди

09 ноември 2023, 23:40 часа
Реклама

Италианският Сенат гласува за организирането на комисия, която да разследва изчезването на Емануела Орланди и Мирела Грегори в Рим през 1983 г. Резултатът от вота беше посрещнат в аулата на Горната камара от бурни аплодисменти. Мирела изчезва няколко седмици преди дъщерята на ватикански служител Емануела, която също като нея по онова време е 15-годишна, предава 24 часа.

Още: 17 души арестувани в САЩ и Италия при акция срещу сицилианската мафия

Комисията ще включва 20 сенатори и 20 депутати и ще има за цел да стигне до фактите от онзи период и да анализира динамиката на изчезването на двете момичета. Разследващите ще трябва да проверят материала и данните, до които са стигнали съдебните следствия, но също и журналистическите разследвания. Ще се анализира защо и кои факти са били премълчани или пък достигането до кои факти е било възпрепятствано, забавено или отклонено в друга посока, и по чия вина е станало всичко това. Ще бъдат организирани и инициативи за сдобиването с документи или други доказателства и в чужди страни, ако това е полезно за достигането до истината. Членовете на комисията трябва да установят чрез анализ на съдебните документи и на материалите на следствието кои обстоятелства може да са възпрепятствали установяването на фактите и на отговорностите.

Още: Италия настоява да ѝ бъдат върнати древни артефакти от Лувъра

„Очаквах с надежда тази новина, комисията ще направи много. Убеден съм, че ще стигнем до истината, тя не може да бъде прикривана винаги", коментира Пиетро Орланди, брат на момичето, чието изчезване е обект на много догадки, хипотези и интриги открай време. Според него парламентарното разследване ще бъде по-полезно от разследването, което се води сега във Ватикана. На подобно мнение е и адвокатката на семейството Лаура Сгро, която смята, че от 40 години се очаква достигането до истината за изчезването на Емануела.

Още: Мистерията на "Северна Атлантида". Имало ли е потънали градове, запазени и до днес на дъното на океана?

Задоволство пред медиите изрази и сестрата на Мирела Грегори – Мария Антониета, която също иска да се разбере как е изчезнала, и за да не се превърне тя в „гражданка от серия Б".

Още: Откриха изчезнала преди повече от 80 години подводница в Егейско море

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес