Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Странен обрат: Лукашенко поздрави украинците с Деня на независимостта

24 август 2024, 13:42 часа • 2787 прочитания

Президентът на Беларус Александър Лукашенко поздрави украинския народ с Деня на независимостта, който днес, 24 август, Украйна отбелязва за 33-ти път.

Лукашенко, който е съюзник на руския диктатор Путин, заяви, че в Беларус "винаги са се отнасяли към сърдечния и трудолюбив народ на Украйна с особено уважение и топлота" и отбеляза, че Минск и Киев са свързани от обща съдба.

В обръщението си, публикувано на сайта на президентството на Беларус, Лукашенко пожелава на украинския народ "мирно небе и гражданско съгласие" и "просперитет на тази щедра страна". 

Още: Искам да заживея на село: Лукашенко заговори за оттегляне

Само преди седмица Лукашенко даде интервю за руската държавна телевизия "Россия 1", в което обяви, че прехвърля една трета от войските си към границата с Украйна (числеността на беларуската армия е около 65 хиляди души). Причината за това била "агресивната политика" на Киев.

В същото интервю тогава Лукашенко заяви, че в Украйна са останали само няколко "яростни нацисти", но те вече не са "в тенденция", така че е време да се седне на масата за преговори и да се "прекрати тази малка кавга", както той нарече войната в Украйна. Още: Лукашенко: Да седнем на масата за преговори и да сложим край на тази кавгичка

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес