Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг не даде големи надежди на Украйна за скорошно членство в НАТО

10 юли 2024, 17:35 часа • 3112 прочитания

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Украйна ще стане член на Алианса, но е твърде рано да се каже кога.

Още: Глас от НАТО: Русия няма хора и боеприпаси за нова мащабна офанзива в Украйна

Пакет от пет елемента за Украйна

"Очаквам съюзниците да се споразумеят за съществен пакет, който ще се състои от пет елемента", каза Столтенберг пред журналисти във Вашингтон по време на срещата на върха на Алианса.

Още: "Украйна ще спре Путин": Байдън откри срещата на НАТО със силна реч (ВИДЕО и СНИМКИ)

"По-специално, един от тези елементи е командна структура на НАТО с цел предоставяне на помощ в областта на сигурността и военно обучение на Украйна. Това е и дългосрочен ангажимент за продължаване на текущата ни подкрепа за Украйна", обяви той, цитиран от УНИАН.

Още: Украйна във фокуса на НАТО: Пътят към победа над Путин

Освен това става дума за нови съобщения относно предоставянето на незабавна подкрепа, включително средства за противовъздушна отбрана. Говори се и за нови двустранни споразумения за сигурност, които отделни съюзници от НАТО ще сключат с Киев.

Снимка: Getty Images

Същевременно НАТО възнамерява да увеличи усилията за постигане на пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна с армиите на Алианса - включително чрез работата на новия център Украйна-НАТО за анализ, подготовка и обучение в Полша. Ще има и ново командване за обучение на украински военни в Германия.

Алиансът обеща и още системи за противовъздушна отбрана на украинската страна.

Още: "Дори 50 самолета са нищо": Зеленски посочи от колко F-16 се нуждае Украйна

"Мост" към членство

Всичко това е "здрав мост за членството на Украйна в Алианса и аз съм уверен, че съюзниците ще подновят ангажимента си Украйна да стане член на НАТО", заяви Столтенберг.

Още: Над 60 експерти по геополитика: Предлаганият от НАТО "мост" за Украйна може да е опасен

В същото време той очаква членките на НАТО да се споразумеят за "силно послание" относно членството на Украйна на срещата на върха. "Ще се въздържа да коментирам това, докато не постигнем съгласие по изявлението. В момента се водят преговори. Убеден съм, че по-късно днес ще постигнем съгласие по изявление", посочи Столтенберг.

Още: CNN: НАТО ще обяви, че пътят на Украйна към Алианса е "необратим"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес