Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг: Китай трябва да плати цена, ако продължава да помага на Путин

18 юни 2024, 15:12 часа
Реклама

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ако Китай не промени начина си на действие спрямо Русия, ще бъде подложен на последствия заради подкрепата си за Путиновата война в Украйна.

Пекин "се опитва да получи и двете", като подкрепя военните усилия на Русия, но същевременно пробва да поддържа отношения с европейските си съюзници, каза ръководителят на Алианса пред BBC по време на посещението си във Вашингтон. "Това не може да работи в дългосрочен план".

Още: Преходът на Русия от технологична държава към суровинен придатък на Китай е завършен: Ходорковски

НАТО предупреждава Пекин със санкции

На въпрос какво биха могли да направят членовете на НАТО във връзка с подкрепата на Китай за Русия, Столтенберг заяви, че "тече разговор" за възможни санкции.

Той заяви, че Пекин споделя много технологии - като микроелектроника - които са ключови за Русия, за да произвежда тя ракети и други оръжия и да ги използва срещу Украйна. По думите му - "на определен етап трябва да обмислим някакъв вид икономическа цена, ако Китай не промени поведението си".

Снимка: БГНЕС

Още: Ценни минерали за трилиони в Украйна: Американски сенатор иска да не ги вземат Путин и Китай (ВИДЕО)

Пекин вече е подложен на някои санкции заради подкрепата си за Русия - миналия месец САЩ обявиха ограничения, които ще засегнат около 20 фирми, базирани в Китай и Хонконг.

Китай защити бизнеса си с Москва, заявявайки, че не продава смъртоносни оръжия и "внимателно се справя с износа на стоки с двойна употреба в съответствие със законите и разпоредбите".

Още: "План Б" за мир в Украйна: Китай с фин бойкот на срещата в Швейцария

Столтенберг каза как Северна Корея помага на Путин

Коментарите на Столтенберг идват в момент, когато диктаторът Владимир Путин не показва признаци на отслабване на войната си срещу Украйна. Посещението на генералния секретар на НАТО във Вашингтон се състоя и в момент, в който издирваният от съда в Хага диктатор е на път за Северна Корея.

Още: Писмо на Путин до Ким Чен Ун: "Благодарим за Украйна, ще ви пазим от САЩ"

"В момента Русия се съюзява все повече с авторитарни лидери", каза Столтенберг пред BBC, като изброи Иран, Китай и Северна Корея.

Той потвърди, че Пхенян е изпратил артилерийски снаряди на Русия, а в замяна Москва е предоставила усъвършенствани технологии за ракетните и ядрените програми на Ким Чен Ун. "Така Северна Корея помага на Русия да води агресивна война срещу Украйна", посочи генералният секретар на НАТО.

Още: Украинска кръв: 4,8 млн. снаряда от Ким Чен Ун за Владимир Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес