Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясно от кога стартира миграционната сделка между Италия и Албания

15 октомври 2024, 06:25 часа • 648 прочитания

Схемата на Италия за обработване в Албания на част от мигрантите, които спасява в Средиземно море, започна да функционира на 14 октомври, когато бяха прехвърлени първите пристигнали, предаде БГНЕС.

Още: Само за два дни: Над 230 мигранти са достигнали до Гърция с малки лодки

Правителството на премиера Джорджа Мелони сключи миналата година споразумение за създаване на два центъра в Албания. Там мигрантите могат да поискат убежище, въпреки че Рим твърди, че тези, които идват от така наречените „безопасни“ страни, ще бъдат бързо репатрирани.

Споразумението

Мелони, която стана премиер през 2022 г., обеща да спре пристигащите с лодки мигранти. През ноември 2023 г. италианският премиер подписа споразумение с албанския си колега Еди Рама за обработване на част от мигрантите в Албания. Петгодишното споразумение е предвидено да се подновява автоматично.

Мелони се надява, че залавянето на хора в морето и изпращането им в Албания, която не е част от ЕС, ще подейства като възпиращ фактор за намаляване на броя на пристигащите в Италия, който миналата година достигна 158 000 души. Италия прехвърля първата група мигранти в центрове в Албания, ЕС се обяви против

Мигрантите, които бъдат прихванати от италиански военноморски кораби или кораби на бреговата охрана в международни води ще бъдат прехвърляни на военен кораб за първоначална проверка в морето.

Хората, считани за уязвими по закон - включително непълнолетни, жени, хора с психични проблеми или жертви на изтезания, злоупотреби или трафик на хора - ще бъдат прехвърлени в Италия за обработка.

Останалите мигранти ще бъдат отведени в център в северното албанско пристанище Шенджин, за да бъдат идентифицирани.

След като бъдат регистрирани, те ще бъдат отведени във втори център в близката бивша военна база в Гядер, където ще чакат да бъдат разгледани молбите им за убежище. Центърът в Гядер ще може да побере 880 лица, търсещи убежище.

Още: Рекорд: Близо 1000 мигранти прекосиха Ламанша само за ден

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес